De hoofdredacteur van het Britse Catholic Herald, Damian Thompson, heeft ontslag genomen, vanwege zijn onenigheid met de rest van de redactie en het bestuur, omdat hij ernstige kritiek had op de Amazonesynode en meer en meer Franciscus in vraag begon te stellen.
Thompson had zich kritisch geuit over de Amazonesynode in de show ‘World Over’ van Raymond Arroyo op EWTN vorige week. Daar zei hij dat de wouden van de Amazone door het werkdocument als een speciale bron van Goddelijke openbaring wordt gezien. Vervolgens noemde hij het werkdocument van de Amazonesynode “vuilnis”, en zei hij:
Het synodedocument leest zoals een PC Disneyproductie, zoals Avatar, geschreven door een tachtigjarige Europese socialist: “Vertel ons, o wijzen, wat de geesten van het woud ons vertellen!” Om het Amazonewoud te gebruiken als een laboratorium voor religieuze experimentatie is ongelofelijk. Mijn persoonlijke boodschap over de synode: Annuleer het. Nu.“
Sinds hij zijn ontslag nam, neemt hij geen blad meer voor de mond en schrijft hij op Twitter zijn bedenkingen en kritiek over paus Franciscus, zodat iedereen het kan lezen. Ook liet hij weten dat hij nu aan de slag kan bij The Spectator, een ander katholiek blad, waar hij direct na zijn ontslag bij Catholic Herald welkom was.
Thompson schreef:
De nieuwe eigenaars van de Catholic Herald en ik zijn niet akkoord over de toekomstige koers van het bedrijf (voor mijn standpunt, zie de Raymond Arroyo show van vorige week). Daarom verhuis ik naar de Spectator, waar ik vrij zal zijn om jullie te vertellen wat ik echt denk :).
My first tweet as a free man. It’s now obvious that Pope Francis is deeply implicated in terrible scandals. My concern isn’t theological: it’s the spectacle of a corrupt pope, something I never expected to see in my lifetime.
— Damian Thompson (@holysmoke) July 4, 2019
Hij benadrukte later dat zijn ontslag geheel vrijwillig was. Diezelfde dag nog tweette hij korte tijd later:
Mijn eerste tweet als een vrij mens. Het is nu duidelijk dat paus Franciscus diep betrokken is in vreselijke schandalen. Mijn bezorgdheid is niet theologisch: het is het spektakel van een corrupte paus, iets wat ik nooit had verwacht mee te maken in mijn leven.
Dan nog op diezelfde dag:
De lijst van de verdachte seksuele misbruikers en hun medeplichtigen die Franciscus heeft beschermd of gepromoot groeit met de dag. In Brittannië zou hij een ondervraging door de politie onder ogen zien.
The list of suspected sex abusers and their accomplices whom Francis has protected or promoted is growing by the day. In Britain he would face questioning by police. https://t.co/IVkgEldVnf
— Damian Thompson (@holysmoke) July 4, 2019
Op 5 juli schreef hij:
Franciscus begon zijn pontificaat belovend: Ik had graag zijn nadruk op de duidelijke boodschap van het Evangelie. Ik dacht even dat hij de paus was die we nodig hadden. Maar dan kwam een meer zorgwekkend beeld naar boven: van een manipulatieve en leugenachtige puntenmaker die zich overgeeft aan razernij en wraak.
En:
Franciscus is geen schurk uit een strip. Hij heeft enkele instincten van een hervormer. Maar deze zijn geheel verstoord door zijn vastberadenheid om zijn bondgenoten te beschermen, hoe gemeen ze ook zijn, en om brutale straffen toe te dienen aan diegenen die zijn pad kruisen.
En het gaat zo verder. Op 6 juli schreef hij dan:
Aan de andere kant heeft Franciscus een formidabele persoonlijkheid. Hij heeft een charisma dat hij gebruikt om de media af te leiden van zijn eigen extreem storend gedrag. Ik heb hem van nabij gezien. Hij is intimiderend, charmant en wraakgierig.
En op 8 juli:
Benedictus’ ineffectieve sancties wijzen op zijn zwakheid als paus. Franciscus’ omarming van McCarrick (de latere sanctionering werd hem opgedwongen door de hetze in de media) wijzen op iets meer alarmerend: een bereidheid om misbruikers onderdak te geven die nuttig zijn voor hem.
Bron: Restkerk.net; Twitterfeed van Thompson
Eigenlijk heb ik een vraag die hierop aansluit.
Zoals men weet heet deze paus vrouwen benoemd als volledig lid van een congregatie. Zij krijgen nu volledig stemrecht, zoals een bisschop.
Is dit niet tegen het Codex van het Canonieke recht c.q. leer?