De Chinese Staatsraad, het hoogste uitvoerende orgaan van de volksrepubliek, heeft maandag nieuwe “richtlijnen” aangekondigd, die gericht zijn op het reduceren van “niet-medische” abortussen. Dit jaar kregen Chinese koppels ook toestemming om 3 kinderen te krijgen, een verrassende wending in een land dat zijn geboortecijfers al decennialang op draconische wijze controleert.
In 1980 begon China, uit angst voor voedseltekorten, haar beruchte ‘een-kind-beleid’, waarbij de gezinsgrootte werd beperkt door middel van gedwongen abortus, sterilisatie en extreme geldboetes. Miljoenen kinderen, vooral meisjes, werden pre- of postnataal geaborteerd, in weeshuizen achtergelaten, of door families verborgen en dus gedoemd tot een leven als illegaal zonder papieren of toekomst. Sinds 2016 groeit bij de Chinese regering het besef, dat hun draconisch geboortebeleid heeft geleid tot een groeiend tekort aan jonge werknemers, waardoor het almaar moeilijker wordt om ouderen te vervangen of te ondersteunen. Een overheidsstudie uit 2018 schatte dat het Chinese personeelsbestand tussen 2020 en 2035 met 100 miljoen mensen zou kunnen afnemen en met nog eens 100 miljoen van 2035 tot 2050.
Een eerste versoepeling in 2016 om tot 2 kinderen te krijgen werd echter met weinig enthousiasme ontvangen. Hoge vastgoedprijzen en zware werkweken maken gezinsvorming zeer moeilijk voor jonge Chinezen. De extreem competitieve Neijuan levensstijl, onder andere gepromoot door Jack Ma, de stichter van de bekende Amazon concurrent Ali Baba, houdt in dat werknemers 12 uren per dag en zes dagen per week beschikbaar zijn voor de werkgever. Vele Chinezen leiden aan burn-out verschijnselen. De hoge werklast leidde trouwens tot een ander fenomeen: de “ik lig plat”-generatie. Het gaat hier om overvraagde enige kinderen, die afstand doen van de torenhoge verwachtingen van ouders, leerkrachten en werkgevers, om zich radicaal te gaan onthaasten.
Regeringsmaatregelen om de “ik lig plat”-beweging, die zeer present is op social media, te censureren, zijn tot nu toe onsuccesvol geweest. Het is daarom ook onduidelijk of China erin zal slagen, om haar geboortecijfers weer op te krikken. “Nu ze alles hebben onderdrukt ten voordele van economische groei, ontdekken de Chinese leiders dat het juist op economische gronden is dat veel jonge Chinese vrouwen helemaal geen kinderen willen”, vertelde de Canadese voormalige ambassadeur in China, David Mulroney, aan LifeSiteNews. Demografen voorspellen trouwens dat het aantal Chinese vrouwen in de leeftijdscategorie 20-39 j van 202 miljoen tot 163 miljoen zal zakken binnen de volgende 10 jaar.
De chinezen hebben altijd macht willen uitoefenen op de mensen; waar is hun verstand en hun hart?
Milla
@camilla steen,
Prima(!) verwoord.