Parijs-Chartres: “Ik wil God zien”

De grote traditionele bedevaart van Parijs naar Chartres, die elk jaar drie dagen lang rond Pinksteren duizenden bedevaarders te voet van Parijs naar Chartres doet stappen(zo’n 100 km)  heeft dit jaar een recordaantal deelnemers op de been gebracht, twintigduizend.

Dit jaar had de bedevaart als thema:” Ik wil God zien”. Niet alleen het lange, soms moeizame stappen, met de pijnlijke voeten en de blaren die daarmee gepaard gaan, kenmerkt deze bedevaart, maar ook en vooral de ‘buitengewone vorm’ waarin de sacramenten, biecht, Eucharistie, communie, er gevierd worden.

Dit jaar was het kardinaal Gerhard Ludwig Müller die er op Pinkstermaandag tijdens de plechtige H.Mis, die de bedevaart in de prachtige kathedraal van Chartres afsluit, de homilie uitsprak, hoofdzakelijk in het Frans, maar ook in het Duits en het Engels.

Ik wil u graag enkele van de essentiële passages van deze homilie meegeven:

” Vrees niet, ik heb de wereld overwonnen”(Johannes 16 : 33). De gekruisigde en verrezen Heer zegt het iedere dag aan zijn leerlingen die hem tegemoet gaan op de weg van hun persoonlijk leven, samen met de hele Kerk op pelgrimstocht. Allen, die leven in de overtuiging dat God hem voor de eeuwigheid uitverkoren heeft, hen in Christus verlost heeft en hen bestemd heeft tot eeuwig geluk en vrede, hebben niets te vrezen van de propaganda en het opium van de politieke schijnreligies. De zelfvernietiging door zelfmoord, drugs en alcohol of het feit zijn eigen mannelijke of vrouwelijke seksualiteit te weigeren, zijn voor christenen geen optie.

Wij verdedigen vrijmoedig het recht op leven van ieder menselijk wezen, van zijn conceptie tot zijn natuurlijke dood, zijn onschendbare waardigheid en zijn burgerlijke, ethische en godsdienstige vrijheid. Het aardse welzijn en de eeuwige zaligheid komen van God, die ons door zijn genade verlost heeft van de destructieve macht van het kwaad. God heeft ons geroepen doorheen zijn Heilige geest en heeft ons in staat gesteld samen te werken om zijn rijk van rechtvaardigheid, van liefde en van vrede op te bouwen.

De echte troost, die ons ondersteunt in het leven en in de dood, is de kennis van de waarheid in de relatie tussen God en de mens: ” God heeft de wereld zozeer liefgehad, dat hij zijn enige zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft, niet zou vergaan, maar het eeuwig leven zou hebben” (Johannes 3:16).

De Kerk van Christus is dikwijls slechts een kleine kudde, een vervolgde en onbegrepen minderheid. In werkelijkheid, is zij, in Christus, het zout der aarde, het licht van de wereld, de voorhoede van heel de mensheid op weg naar haar doel. En dat mag zeker niet verward worden met alle verschrikkelijke mislukte experimenten van een paradijs dat door de mens op aarde geschapen is.

Het doel van de geschiedenis is eerder < de nieuwe hemel en de nieuwe aarde>. <De Heilige Stad, het Nieuwe Jeruzalem, daalt neer uit de hemel zoals een bruid opgesierd voor haar man>( Apocalyps 21:2 en Apocalyps 212:1-5) .

< De troon van God en van het Lam zal in de stad zijn en  zijn dienaars zullen het dienen. Zij zullen zijn aangezicht zien en zijn naam zal op hun voorhoofd geschreven staan. Er zal geen nacht meer zijn en zij zullen het licht van een lamp of het licht van de zon niet meer nodig hebben. Omdat de Eeuwige, hun God, op hen zal schitteren en zij voor altijd en in alle eeuwigheid zullen heersen.>’ Apocalyps 22: 3-5)”.

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!

Ik raad iedere katholiek aan om deze unieke bedevaart van Parijs naar Chartres zeker eens mee te maken, of hij de traditionele beweging in de Kerk genegen is, of er zich vragen bij stelt. Drie dagen is zeker niet zoveel en een klein tentje en een paar goed wandelschoenen volstaan. De geestdrift en de geloofsbelevenis zijn uniek en blijven ongetwijfeld nazinderen.

Wie wil kan dit jaar op You tube de H.mis op Pinksterzondag en de plechtige intocht in de kathedraal van Chartres en H.mis op Pinkstermaandag, live uitgezonden op de Franse zender C-news, volgen. Een voorsmaakje wellicht…

 

 

 

 

 

Auteur:Veroon ter Zee

105 commentaren op “Parijs-Chartres: “Ik wil God zien”

  1. Ik ben blij voor u, Veroon, maar 20.000 mensen bijeen krijgen is nu ook weer niet iets om super stoer over te doen. Het aantal maandelijkse evenementen, in Vlaanderen alleen al, waar dat aantal makkelijk behaald wordt…
    En overal waar uw vermaledijde Paus voorbijkomt gaat het meestal over honderdduizenden…
    Straks, in september komt hij naar België.
    Uw kardinaal Gerhard Ludwig Müller zal daar vast niet bij zijn, maar de Paus zal er vast op méér dan 20.000 mensen in het seculiere België kunnen rekenen.
    Ik kijk nu al uit naar de vele beschadigingspogingen tegenover de paus hier op dit Forum tegen september.

    1. Frank,
      hetgeen u zegt en doet moet gezegd worden en gedaan in deze duistere periode van de geschiedenis maar u zult er nooit voor gerechtvaardigd worden.

    2. Er wordt in bovenstaand artikel met geen woord gesproken over de paus, noch in positieve noch in negatieve zin.
      Een doorsnee parochie heeft misschien nog geen 20 mensen in de kerk op zondag.
      In dat opzicht is 20.000 toch wel indrukwekkend. Bovendien zijn het voornamelijk jongeren. Hoopgevend voor de toekomst!

    3. Beste Frank, het is wel degelijk een hele prestatie om 20.000 jongeren 3 dagen -door weer en wind- te laten lopen, bidden en zingen voor een H.Mis.
      Frank, het gaat om een 3-daagse pelgrimstocht en dat is heel wat anders dan andere evenementen.

      Andere massale jongerenevenementen dienen alleen maar voor het plezier, de muziek, de drank, drugs en wellicht bijkomende sex en duren slechts enkele uren.
      En ook Bergoglio zal op meer dan 20.000 mensen kunnen rekenen in het seculiere België, omdat het slechts enkele uren duurt.

  2. Ik kijk nu al uit naar de vele beschadigingspogingen tegenover de paus hier op dit Forum tegen september.

    ‘Paus Franciscus schenkt prins Charles een bronzen olijftak’ nieuwsartikel uit 2017…

    https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/a9231109/prince-charles-pope-

    Andere interessante artikelen…

    https://www.upi.com/Archives/1982/05/26/PRINCE-AND-POPE/4557391233600/

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-1389142/British-royalty-dined-human-flesh-dont-worry-300-years-ago.html

    http://www.whale.to/b/300.html

    http://www.whale.to/b/jesuits.html

    De profetie van de heilige Malachy verwijst naar paus Benedictus XVI als “Olive’s Glory”; aan de vooravond van Veteranendag 2011 en misschien niet toevallig ontmoette Kristallnacht (SS-rout van Ernst Rohm en de Bruine Hemden in 1938) sjeik Muaffaq Tarif, hoofd van de Druzen, rabbijn Yonah Metzger en imam sjeik Kiwan Mohamad in het Vaticaan. Unitarische Druzen zijn een mix van islam, christendom, jodendom, gnosticisme en neoplatonisme (Griekse filosofie en pedofilie). Wat deze mannen allemaal gemeen hebben is de afwijzing van Jezus Christus als God in het vlees, Jezus Christus als het Woord in het vlees en Jezus Christus als de Heilige Geest. Dit is de essentie van het unitarisme, ook wel monotheïsme genoemd. De Olijftak symboliseert ‘Vrede’, afgedwongen door de Wet; specifiek de wet die God aan Adam, Eva en Noach gaf, vandaag de dag herhaald door “7 Noachitische Wetten” die afgoderij, moord, diefstal, seksuele immoraliteit, godslastering, het eten van vlees van levende dieren en de oprichting van gerechtshoven verbieden. Paus Benedictus XVI werd bij conclaaf gekozen als nr. 111; zijn opvolger #112 “Petrus de Romein” zal de schapen leiden tijdens de laatste beproevingen.

    Wat de pauselijke branding betekent, op een zeer fundamenteel niveau, wat wordt bereikt door alles achter het schild te verbergen, is bescherming. Deze observatie leert ons dat bescherming van het allergrootste belang is. De waarheid wordt voor ons afgeschermd, en de agent die door de heraldiek wordt vertegenwoordigd, wordt afgeschermd. De sleutel in de occulte symboliek vertegenwoordigt hoe hun geheime schat is opgesloten en dat zij de sleutels hebben die de toegang controleren.

    ‘Maar wee jullie, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, omdat jullie het koninkrijk der hemelen voor de mensen hebben afgesloten; want jullie gaan er zelf niet binnen, en jullie staan ook niet toe dat degenen die binnenkomen, binnengaan.” (Mattheüs 23:13)

    De religieuze leiders, vooral in het Vaticaan, zijn de schriftgeleerden en Farizeeën van vandaag. Terwijl de wereldse media-handlangers die zichzelf zijn of het onkruid volgen over de “nederige man van het volk” die net aan de macht is gekomen, moeten we in gedachten houden dat hij die entiteit vertegenwoordigt waarover staat geschreven:

    ‘want uw kooplieden waren de grote mannen van de aarde; want door uw tovenarij werden alle naties misleid. 24 En in haar werd het bloed gevonden van profeten en van heiligen en van allen die op aarde waren gedood.’ (Openbaring 18:23b-24)

    De waarheid van de twee gekruiste sleutels is verborgen in de officiële uitleg, maar wat wordt weggelaten is essentieel om het beter te kunnen interpreteren.

    “De twee sleutels hebben de interpretatie gekregen dat ze de macht vertegenwoordigen om te binden en te ontbinden op aarde (zilver) en in de hemel (goud), verwijzend naar Matteüs 16:18-19: ‘Jij bent Petrus, en op deze rots ben ik zal mijn kerk bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen. Ik zal je de sleutels geven van het koninkrijk der hemelen, en wat je ook op aarde bindt, zal in de hemel gebonden zijn, en wat je op aarde ontbindt, zal ook in de hemel ontbonden zijn.” De gouden sleutel betekent dat de macht tot aan de hemel reikt en de zilveren sleutel. sleutel die deze zich uitstrekt tot alle gelovigen op aarde, waarbij de verwevenheid de verbinding tussen de twee aspecten van de macht aangeeft, en de opstelling met de handvatten van de sleutels aan de basis symboliseert dat de macht in handen is van de paus.” (Wikipedia)

    De pausen maken er aanspraak op dat zij de autoriteit hebben die aan Petrus is gegeven. De valse kerk heeft in dit tijdperk wel degelijk gezag gekregen, en uiteindelijk is dat inderdaad wat door de Soevereine God is verordend, maar het is meer direct het gezag dat aan de agenten van de Vijand, het onkruid, is verleend. om te vervullen wat is opgedragen aan het Mysterie Babylon de Grote. Dat gaan ze je nooit vertellen. Hun bevoegdheid is niet de autoriteit die aan Petrus is gegeven. Het Vaticaan is als een addershol in een witgekalkt graf. Hun claim om de sleutels van het koninkrijk te bezitten heeft inhoud, maar alleen als je correct identificeert welk koninkrijk het is. Hun werking van de toetsen is gebaseerd op de hermetische stelregel, die het eenvoudigst wordt uitgedrukt in de uitspraak ‘Zo boven, zo beneden’. Hun werking is in overeenstemming met de magische praktijken van bijvoorbeeld de alchemistische, kabbalistische of hermetische mystiek. De Sleutels van Salomo, de Grotere en de Kleinere, zijn gewaardeerde werken voor magiërs. Vanwege de hemelse beelden die aanwezig zijn in de heraldiek van de paus, vormen de Sleutels van Salomon een belangrijk niveau van de symboliek, omdat het door middel van dat soort magie is dat de archon en andere demonische autoriteiten gebonden zijn, gedwongen worden om in deze opdracht de bevelen van de tovenaar uit te voeren. fysieke rijk. Dit is wat wordt bedoeld met hun verwijzing naar Mattheüs 16, als een van de voornaamste betekenissen! Wat de tovenaar echter niet weet, is dat wat hij denkt dat zijn eigen wil is, het resultaat is van waanvoorstellingen. Hij is een slaaf van de zonde; zijn meester is Satan. Zijn lusten gaan uit naar de macht die hij ervaart in de communicatie met de goden door middel van geheime riten van rituele offers, kannibalisme, bloeddrinken en de sodomie waarvan de heraldiek van de paus op overtuigende wijze getuigt.

    Paus Benedictus XVI trad abrupt af op 10 februari 2013, uren later werd de Sint-Pietersbasiliek tweemaal getroffen door bliksem. Er is geen pauselijke apostolische opvolging; Petrus is waarschijnlijk nooit in Rome geweest en is niet de hoeksteen van de Kerk; Matteüs 16:18 stelt duidelijk dat de goddelijkheid van Jezus Christus de Rots van Zijn Kerk is.
    Paus Franciscus werd verkozen op 13-03-2013, er zijn er 313 in de KJV-schrift; de laatste ! is de 7e en laatste Trompet/3e Wee! Sjiieten geloven dat als er 313 oprechte gelovigen zijn, Al Mahdi zal terugkeren. De dag viel ook samen met Rode Vaarzendag; een geschikte, onberispelijke rode vaars wacht naar verluidt om geofferd te worden voor de hoeksteen van de 3e Tempel, die de gruwel der verwoesting en de zetel van Satan zal bevatten (Openbaring 2:13). Paus Franciscus liet Vredesduiven uit het Apostolisch Paleis vrij, die werden aangevallen door een Kroon en Zeemeeuw
    Paus Benedictus XVI liet Jezus van Nazareth vrij: de kinderverhalen, de laatste in zijn trilogie over Jezus, of ik zou moeten zeggen Sol Invictus (hun zonnegod). Kardinaal Gianfranco Ravasi leidt de Vaticaanse Culturele Raad en prijst het boek. Daarin vergelijkt hij het Israëlische bloedbad in Gaza met de ‘slachting van onschuldigen’. Joden gaven geen bevel tot het afslachten van onschuldigen; Herodes, de Edomietenkoning, deed dat nadat de Wijzen (Medische Magiërs; MAGA betekent Magiër “Tovenaar”; Pharmakos “Druggerelateerde Tovenarij”) arriveerden. Wanneer? Zeker niet 12 dagen na Kerstmis; Jezus werd geboren op het Loofhuttenfeest (waarschijnlijk 29 september 6 v. Chr.) en was een “jong kind” van 1 1/2 jaar toen de Wijzen waarschijnlijk rond Pascha 4 v. Chr. arriveerden. Herodes beval de moord op de eerstgeboren zonen in Judea, genaamd “Slaughter of Innocents”, en stierf onmiddellijk daarna. (Zie Lucas 1; Matteüs 2).

    1. e.t.j. Vissers,
      Wat je daar schrijft doet me denken aan wat ik laatst op frontnieuws las van iemand.

      Die verwees naar het Vaticaan als de sleutelhouders van de relaties tussen mensen. Zij houden namelijk bij wie met wie trouwt en leggen dat in boeken vast omdat ze zo de lijn van David (en Jezus) in het oog kunnen houden.

      Die sleutels zouden dan verwijzen naar aardse sleutels: wie gaat met wie en wie wordt uit dat huwelijk geboren, en de hemelse sleutels zouden dan de sleutels naar de verlosser zijn, omdat die eens in de zoveel tijd gereïncarneerd zou worden. Dus dat schijnen sommigen te denken.

      Van die lijn van David zouden dan ook alle hoge mensen zoals koningen keizers, mp’s, enzovoorts, afstammen. En daarom is de wereld zo raar wat machtsverhoudingen betreft als je bovenstaande niet weet. Nou ja, lees zelf maar daar.

    2. Edwin,
      Wanneer je het woord “waarschijnlijk” gebruikt i.v.m. de bijbel moet je wel zeer voorzichtig zijn!
      Want zonder de Traditionele RKK krijgen we totale chaos, hetgeen wil zeggen dat de RKK het werk van God moet zijn omdat zij ook de behoedster is van de onveranderlijke lering van Jezus.
      Jezus is de hoeksteen waarover velen struikelen maar de Kerk is een rots, en moet dat zijn, als baken in de wereld. Zonder de Kerk als Rots krijg je geestelijke verwildering zoals VatII veroorzaakt heeft omdat zij de Rots negeren. Maar de Rots staat nog altijd vast omdat Jezus Heer en Koning is en haar altijd zal behoeden.

      1. @Eric

        “zonder de traditionele RKK”

        waar is die als je op je sterfbed door de hel heen moet? Wie gaat van hen mee?
        en die kerk heeft had gene H.Maagd Maria, noch Christus kunnen voortbrengen, en waar was die bij Mozes en de Egyptenaren…..

        ze kunnen niet een profeten voort brengen!

        En eigenwijs, eigenwijs als ze zijn steken ze geen hand in eigen boezem, en maar vluchten en zien de blind blijven

  3. Sommige reacties op dit forum zijn steeds en op alles negatief . De inzenders ervan lijken een zwarte bril te dragen, waardoor zij geen enkele nuance kunnen onderscheiden.
    Ik ben zelf enkele jaren geleden mee gestapt van Parijs naar Chartres. Tachtig procent van de deelnemers zijn tussen 10 en 30 jaar oud. De toekomst van de Kerk. Indrukwekkend en bezielend.
    Dit alles heeft niets te maken met voor-of tegenstanders van paus Franciscus, zoals een inzender, die blijkbaar alles ideologisch beoordeelt, dit oppert.

    1. @meermin

      “lijken”

      een goed commentaar is zoals het Godsoordeel is! en uw 80% van de jongelingen, weten niet hoe het echte christendom is, wordt hen ook niet uitgelegd en als ze kritisch worden monddood gemaakt.

      ik hoe maar één vraag te stellen: waarom zijn we hier op aarde, en je krijgt antwoorden waar je kan zien dat een mens niet voorbereidt wordt en met een bootje in het riet gestuurd word en ja zo was het altijd…..

    2. Deze commentarensectie wordt geviseerd door antikatholieken, meermin; laat u er zeker niet door overdonderen. Men kan zich ook afvragen of sommigen er niet voor betaald worden, gezien de haat van de gevestigde secularistische regimes tegen het katholicisme. Onlangs nog wist Sammy Mahdi bij de VRT niet waar het feest van Pinksteren over ging; hij zei dat CDenV geen christelijke partij is (dat wisten we al) en sprak zijn ideologische steun uit aan de leuze “Liberté, Egalité, Fraternité” van het Grootoosten van Frankrijk ten tijde van de Franse revolutie, het Grootoosten dat toen een genocide uitvoerde op de katholieke bevolking van Frankrijk en dat hier katholiek Vlaanderen kwam onderdrukken (Beloken tijd).

      Meermin: “De toekomst van de Kerk.”

      Mensen die meestappen naar Chartres behoren zeker tot diegenen die bouwen aan de toekomst van de katholieke Kerk. Hernieuwing van de Kerk moet geworteld zijn in de theologische orthodoxie rondom de traditionele ritus van Petrus, de eerste bisschop van Rome; jongere priesters en seminaristen richten zich daar ook sterker naartoe. Velen beseffen het niet, maar de historische Romeinse ritus komt substantieel van de heilige apostel Petrus te Rome, ook al is de ritus doorheen de eeuwen gegroeid zoals een boom.

    3. Dit geeft hoop voor de toekomst van onze Kerk!
      Ik ben er nog nooit geweest maar de beelden en de volksdeelname tijdens de processie en de H. Mis spreken voor zich.

      1. “Op zaterdag 2 november 2024 houdt Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, een Katholieke Jongerendag (KJD). Vanuit heel het land zijn jongeren tussen 16 en 30 jaar welkom in De Schuilplaats in Ede om hun geloof te beleven en andere jongeren te ontmoeten. Het thema is ‘Connect’ en sluit aan bij het Jaar van gebed in de Rooms-Katholieke Kerk.” in**@jo***********.nl
        Misschien loont het wel de moeite om daar eens uw licht te gaan opsteken, en uit te zoeken of de jonge generatie wel behoefte heeft aan een tridentijnse mis of aan een dringende vervanging van de huidige ‘Nep’-Paus. Of als u in staat bent om uw eigen belaste bagage achterwege te laten, eens te gaan kijken wat de jonge mensen ‘wél’ verwachten van hun geestesgenoten.
        Dat zou een nieuwe kijk kunnen opleveren, een ‘frisse’ blik die ik hier echt wel mis bij vooral de oude gefrustreerde nostalgische gelovigen.
        Als je hoopt op de jeugd (een andere mogelijkheid is er gewoon niet, touwens) moet je wel contact met ze maken, toch?

          1. Raar, het blijft raar doen. In mensentaal dan maar infoapestaartjongkatholietpuntnl

            1. Een ‘nieuwe kijk’ op het geloof kan alleen van boven komen, bijvoorbeeld via een heilige of een boodschap van Maria of een verschijning van Jezus aan een ziener, enz.
              Van modernisten kan men weinig goeds verwachten, vooral geen ‘frisse blik’ want hetgeen van hen zou komen moet immers rijmen met abortus, euthanasie, lichtzinnigheid, de Chinese staats-‘kerk’ en meer dergelijke goddeloosheid.

              1. Een boodschap van een heiige, van Maria of een verschijning van Jezus… Dat is echt héél old school hoor Eric. Ik vrees dat de jongeren anno 2024 daar echt geen boodschap meer aan hebben. Maar goed, ga het hen eens vragen hé. Wat let u?

                1. @Frank

                  u was ooit ook jong en niet alle jongeren laten zich dom maken en dom houden. Zeker niet als die twee profeten opstaan beschreven in Apocalyps 11! Die gebeurtenissen zijn zo graverend en wereldwijd, want iedereen in de wereld krijgt er mee te maken en zal er van horen, zien en ervaren! dan wil ik nog wel zien of jongeren er geen boodschap aan hebben! Zeker er zullen zijn die niet willen en er zullen er ook zijn die wel luisteren en gehoor geven!

              2. @Eric

                Ik moet bijna glimlachen, Eric, bijna, want de kerk kent en erkent geen levende heilige(n). Men wordt pas heilig verklaard als men dood is en er twee wonderen, goedgekeurd, op diens voorspraak hebben plaats gevonden en moet die persoon geheel in de leer en traditie zijn! Nou dan is hedendaagse Profetie en Profeten uitgesloten!

                Kijk, Eric, als die twee profeten opstaan:

                1Daarna werd mij als meetstok een rietstengel gegeven, met de woorden: “Sta op en meet de tempel van God en het altaar en hen die daar aanbidden. 2Maar blijf af van de voorhof die buiten de tempel is en meet hem niet, want hij is aan de heidenen gegeven, en zij zullen de heilige stad vertreden, tweeënveertig maanden lang. 3En Ik zal mijn twee getuigen bevelen om te profeteren, in zakken gekleed, twaalfhonderdzestig dagen lang.” 4Dit zijn de twee olijfbomen en de twee luchters, die voor de Heer der aarde staan. 5Als iemand hun kwaad wil doen, komt er vuur uit hun mond om hun vijanden te verteren; ja, wie hun kwaad wil doen, moet aldus sterven. 6Zij hebben de macht de hemel te sluiten, zodat er geen regen valt in de tijd dat zij profeteren, en zij hebben macht over de wateren om ze in bloed te veranderen, en macht om de aarde te slaan met allerlei plagen, zo dikwijls zij willen. 7Maar als zij hun getuigenis hebben voleindigd, zal het Beest dat uit de afgrond opstijgt, oorlog met hen voeren en hen overwinnen en doden. 8En op het plein van de grote stad, die zinnebeeldig Sodom en Egypte heet, alwaar ook hun Heer werd gekruisigd, zullen hun lijken liggen, 9voor de ogen van de volken en stammen en talen en naties, drieëneenhalve dag lang; en men duldt niet dat zij begraven worden. 10En de bewoners der aarde maken zich vrolijk over hen en vieren feest en zij sturen elkaar geschenken, want deze twee profeten waren voor hen een kwelling. 11Maar na die drieëneenhalve dag voer in hen een levensgeest uit God en zij kwamen overeind, en grote vrees overviel allen die hen zagen. 12En zij hoorden een stem uit de hemel tot hen zeggen: “Stijgt op hierheen,” en ten aanschouwen van hun vijanden stegen zij in een wolk ten hemel. 13En op hetzelfde ogenblik ontstond er een hevige aardbeving, en een tiende deel van de stad stortte in, en zevenduizend mensen kwamen om bij die aardbeving, terwijl de overlevenden door vrees bevangen, eer brachten aan de God des hemels. 14Het tweede Wee is voorbij; het derde Wee komt snel. (Apoc 11)

                zal de dan aanwezige kerk hen nooit heilig verklaren gedurende hun leven! Daarmee staan zij niet in de traditionele ritus van Petrus, de eerste bisschop van Rome, die Christus gedurende Diens leven op aarde Heilig verklaarde!

                Daarom worden zij afgesneden van de wijnstok. en als ze dan alsnog Heilig verklaren na hun dood en hun leringen aannemen mogen ze achteraan sluiten!

                Oja mijn commentaar op Waramund heb je weer eens weg gemodereerd! Knap gedaan! kan je bij deze ook doen dan hebben anderen die het nog niet gelezen hebben geen idee dat jij dat gedaan hebt! En Christus ziet alles! Mag je bij Christus verantwoorden!

                ik dit bericht opgeslagen

                1. P.s Christus deed dat met Johannes de Dooper ook! Daarmee staat uw kerk ook niet in de ritus van Christus want Hij liet zich dopen door Johannes de Dooper en verklaarde dat die een profeet was en er waren ook levende heiligen in de Tempel die Christus als kind heilig verklaarde en er waren ook 3 “buitenlanders”(3 Koningen) en ook het volk met palmpasen die Christus, nog levend voor heilig verklaarden en dan hebben we het nog niet over de stenen!

                  Arme Eric en waramund en Derks! Zwetsen en brallen als de beste met hun traditionele kerk die staat in de ritus van Petrus…..

                  zo en nu wegvegen Eric want anderen zouden er eens kennis van nemen

              3. Die heiligen, zieners en engelen zijn er volgens mij allang onder de gelovigen, eric. Kijk eens wat Paulus daarover schrijft:

                ‘Wat nu de geestelijke gaven betreft, broeders, wil ik niet dat u onwetend bent. U weet dat u heidenen was, weggetrokken naar de stomme afgoden. Zo liet u zich meevoeren. Daarom maak ik u bekend dat niemand die door de Geest van God spreekt, zegt: Jezus is een vervloekte. Ook kan niemand zeggen: Jezus is Heere, dan door de Heilige Geest. Er is verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest. Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt. Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander. Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil. Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, één lichaam zijn, zo is het ook met Christus. Ook wij allen immers zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt, hetzij dat wij Joden zijn, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen; en wij allen zijn van één Geest doordrenkt.’. (1 Korintiërs 12)

                Dus gelovigen hoeven enkel te zien wie welke gaven heeft. Ieder heeft zijn of haar eigen talenten blijkbaar.

                Het is wel zaak te luisteren als iemand bijvoorbeeld over kennis beschikt. Dan mag een ander niet zeggen dat ie er maar niets van gelooft. Dan zal die ander dat wel serieus moeten nemen. En dan zal de een dus niet de ander moeten overhoren of zijn geloof wel of niet deugt.

                ’28 God nu heeft sommigen in de gemeente een plaats gegeven: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, daarna genadegaven van genezingen, vormen van hulpverlening, bestuurlijke gaven, allerlei talen. 31 Streef dus naar de beste genadegaven. En ik wijs u een weg die dit alles nog overtreft.’.

                De weg naar het eeuwige leven dat komt na het materiële leven.
                (1 Korintiërs 15:)
                51 Zie, ik vertel u een geheimenis: Wij zullen wel niet allen ontslapen, maar wij zullen allen veranderd worden, 52 in een ondeelbaar ogenblik, in een oogwenk, bij de laatste bazuin. Immers, de bazuin zal klinken en de doden zullen als onvergankelijke mensen opgewekt worden, en ook wij zullen veranderd worden.

                Dus wellicht hoeft men de jonge mensen beter te wijzen op hun onsterfelijkheid in Christus? Wie begrijpt dat hij onsterfelijk is, die heeft alles overwonnen. Daar kan niets tegenop. Geen geperverteerd heerser, prikverkoper, leugenaar en fantast.

                Dus ik zou zeker niet wachten op een ander, en er hoeft zeker geen nieuwe wind te komen. De wind van God is Heilig genoeg.

                Abortus, euthanasie, lichtzinnigheid en goddeloosheid is al genoeg door Paulus in beeld gebracht. Men moet wel goed lezen, dat wel. Kunnen lezen. Want alles is al geschreven. Alles is er al. Maar de wereld is nu eenmaal in handen van slecht bloed. Zo is dat met de val van Adam en Eva beschikt. Eerst moest men vlees worden en daarna kon de geestbrenger komen: Jezus Christus. De brenger van het eeuwige leven.

                Daarvoor hoeven we zeker niet op een boodschap van een Engel te wachten. En bovendien, kijkt toch eens om u heen? Leeft de Geest niet soms? Zijn er geen intellectuelen bezig de aardse ellendelingen te ontmaskeren? Zijn er geen Heiligen al bezig soms? Ieder naar zijn talent, zoals vele delen van het lichaam waar elk onderdeel het geheel uitstekend maakt. Laten we niet somberen, dat is vreselijk zonde. En dom.

                1. @Antisoof

                  Eric luistert als enige naar zijn kerk en hun leer en traditie! en die verklaart geen levende heilig! Een die heilig verklaard wordt is dood en zijn 2 wonderen op diens voorspraak, goedgekeurd, en leefde naar de leer en traditie van Eric’s kerk zonder afwijken!

                  Die zal nooit uit diens kerk stappen als er een echte Profeet/Profetische opstaat die ook maar iets anders leert dan zijn kerk!

                  Daarom modereert die ook ziende blind en radeert plaatsingen!

                  1. Henk,

                    Ik denk dat als een ieder goed leest wat er geschreven staat, dan kan het voor een ieder duidelijk kan zijn wat er bedoeld wordt. Het Woord; of het nu gesproken wordt, of geschreven staat, leeft toch wel door en doet Zijn Werk, meen ik.

                    Men hoeft wellicht ook nergens ‘uit te stappen’, zou Paulus misschien gezegd kunnen hebben, misschien? Men kan immers ook bij ‘anderen’ eten en drinken? (Dat zegt Paulus toch immers ook misschien, hij zou het wellicht ook zo hebben kunnen bedoeld? (Ik neem wellicht te veel vrijheid van uitleg?))

                    En niemand hoeft anders te leren dan dat wat al in geuren en kleuren beschreven staat, meen ik. Toch, Henk?

                    1. Aanvulling:
                      (‘Het’ (Het Woord) lijkt mij toch re-de-lijk ‘simpel.)

                      ( Kolossenzen 2 )
                      ’18 Laat niemand u de prijs doen missen door gewilde nederigheid en engelenverering, als ingewijde in wat hij heeft aanschouwd, zonder reden opgeblazen door zijn vleselijk denken, 19 Terwijl hij zich niet houdt aan het hoofd, waaruit het gehele lichaam, door pezen en banden ondersteund en samengehouden, zijn goddelijke wasdom ontvangt. 20 Als u dan met Christus de grondbeginselen van de wereld bent afgestorven, waarom laat u zich dan, alsof u nog in de wereld leeft, bepalingen opleggen 21 als: Pak niet, proef niet en raak niet aan? 22 Dit zijn allemaal dingen die door het gebruik vergaan; ze zijn ingevoerd volgens de geboden en leringen van de mensen. 23 Deze dingen hebben wel een schijnreden van wijsheid, door eigenwillige godsdienst en nederigheid, en verachting van het lichaam, maar ze zijn zonder enige waarde en dienen tot verzadiging van het vlees.’.

                      Schitterende teksten, vind ik. Helder en klaar, past gewoon ook in het hier en nu, zou ik denken. En ze lijken me tamelijk normaal zelfs.

                      (De uitleg van de rode draad in De Schrift is een tweede, meen ik. Maar die analyseren vind ik wel leuk.)

        1. Beste Frank,
          Als ik zie hoe veel jongeren de tridentijnse h.Missen in Utrecht, Leiden en Amsterdam bezoeken, dan heeft deze misvorm meer toekomst dan de conciliaire vieringen.
          Opvallend is dat, als jongeren vanuit ‘het niets’ op zoek gaan naar zingeving en ‘het ware’, ze vaak bij de traditie uitkomen, EN ook trouw terug blijven komen.
          Er rust duidelijk Gods zegen op, wat ik niet kan zeggen van de moderne vieringen, waar het aantal deelnemers steeds ouder en minder wordt.
          Als het in dit tempo door blijft gaan, blijven er nauwelijks nog kerkende katholieken over.

          1. @Frank Dierickx,
            Mijn wijze opa altijd zei: even wachten en dan komt het tijdverschijnsel van mode altijd weer 100% terug.

          2. @ Kees H. te H.,
            u schreef daarnet een reactie die automatisch werd weerhouden.

            Indien u wil kan ik wel persoonlijk met u mailen over het nogal onchristelijke ‘probleem’ waar u mee blijkt te zitten : er********@te*****.be
            Altijd bereid mensen te helpen om dingen beter te begrijpen,
            Met vriendelijke groet, Eric

            1. herneming : eric boelen @ telenet . be (alles aan elkaar vast)

        2. Beste Frank

          Hopelijk varen ze niet dezelfde (post)modernistische koers als ons eigen Vlaamse IJD. Ik neem zeker een kijkje op hun website.

          Wat betreft groei in de Kerk zijn dat voornamelijk de locaties waar de Tridentijnse Mis wordt gecelebreerd maar daarnaast toch ook de plaatsen waar men het (post)modernisme de rug heeft toegekeerd, waar de liturgie in de volkstaal verzorgd is.

      2. Bart,

        Het is wachten totdat jongere priesters de bisschopszetels overnemen; ze worden nu zoals gekend voortdurend tegengewerkt door oudere clerici; jongere kloosterlingen, priesters en seminaristen werden geviseerd door de tegenstanders van het katholicisme in het Vaticaan gedurende het pontificaat van Franciscus. In dat kader werden ook de aanvallen op de traditionele misritus gelanceerd. Het zijn nu echter niet meer de jaren zeventig en gelovige katholieken van jongere generaties zijn de strijd met bisschoppen van oudere generaties gewend; de vijandige oudere clerici in het Vaticaan kunnen de verschuiving niet tegenhouden, maar zolang de oudere mensen op de bisschopszetels blijven lijkt het in de ogen van velen alsof de toestanden versteend zijn terwijl dat niet het geval is, want die van de jongere generaties zullen ooit de bisschopszetels moeten overnemen.

        Ondertussen kan men aan traditionele kloosters zien hoe daar de jongere mensen met roepingen te vinden zijn. Bij de benedictinessen van Mary Queen of Apostles in Missouri, Amerika, geleid door de moeder abdis Cecilia Snell, ziet men jonge gezichten. Oude verbitterde mannen in de Lage Landen die hun irreligieuze boomer-programmering etaleren op het internet zijn onwetend omtrent de ontwikkelingen.

        1. De Benedictinessen van Mary Queen of Apostles zijn een religieuze gemeenschap van vrouwen in Missouri, Amerika. Ze streven ernaar het verborgen leven van Maria na te bootsen als liefde in het hart van de Kerk. Ze bieden gebedsondersteuning aan de apostelen, vergelijkbaar met wat Maria deed voor de vroege Kerk. Moeder Abdis Cecilia Snell is een van de leidende figuren van deze gemeenschap.
          In een recent exclusief televisie-interview deelden Moeder Abdis Cecilia Snell en Zuster Scholastica Radel, de priorin, hun verhaal over de opgraving van de stichteres van hun orde, Zuster Wilhelmina Lancaster. Dit gebeurde in hun abdij in Gower, Missouri. De gemeenschap staat ook bekend om hun populaire opnames van Gregoriaanse gezangen en hun toewijding aan de Traditionele Latijnse Mis.
          U moet het al ver gaan zoeken, Waramund. En hoe die brave aandachtszoekende nonnetjes het traditionele Roomse geloof gaan redden is mijn een raadsel. Maar bon. Een beetje hoop doet leven.

          1. Voorts, Waramund, als ik hier allemaal zo lees gaat het allang niet meer om een debat tussen gelovigen en ongelovigen, maar over een soort ‘burgeroorlog’ tussen de katholieken zelf.

            1. Frank,
              een debat tussen kinderen van God en kinderen van de wereld (om het eenvoudig te zeggen) kan slechts nuttig zijn met het oog op mogelijk tot inzicht brengen of bekeren.
              Maar zovelen volgen de wereld en worden uiteindelijk vijanden van de Traditionele Kerk omdat zij geen waarheid kunnen verdragen.
              En nu heeft het grootste deel van het volk zich aan de duisternis overgeven. Dat heeft gevolgen.

              1. eric,
                “Een debat tussen kinderen van God en kinderen van de wereld (om het eenvoudig te zeggen) kan slechts nuttig zijn met het oog op mogelijk tot inzicht brengen of bekeren.”.

                Eric, het gaat naast bekeren er wellicht ook om dat de kinderen van God weer beseffen wie zij zijn. Vele kinderen van God weten niet dat ze kinderen van God zijn, denk ik.

                Er zijn volgens de Bijbel twee soorten mensen: de kinderen van Caïn en kinderen van Adam. De kinderen van Caïn zijn van de wereld en de kinderen van Adam zijn van God.
                Caïns nageslacht is volgens de Bijbel verdorven omdat hij gemoord heeft en omdat Caïn de erfzonde met zich meedraagt.

                Caïn bouwde de eerste stad. Steden zijn slecht. Waarom? Omdat ze van Caïn komen en er uit steden allerlei narigheid voortkomt.

                Noach is volgens de Bijbel een kind van God. Ook Noachs kinderen zijn dat. Maar, dát is het probleem misschien; de vrouw van Noach, wie is dat?

                1. Tja, de vrouw van Noach? In de Griekse en Romeinse mythologie is het allemaal toch wat overzichtelijker, niet?
                  Het verbaast me keer op keer weer dat er nog altijd mensen bestaan die de hele zooi letterlijk nemen.
                  Maar bon, misschien kunnen diepgelovige fundamentalistische wetenschappers straks (via AI) het DNA binnen al die Bijbelse bloedlijnen terugvinden, en zo mevrouw Noach opsporen, toch?

                  1. Frank,
                    Vanuit Bijbels perspectief is het heel belangrijk om te weten wie er met wie ‘ging’, omdat daar in de Schrift naar mijn mening nogal wat nadruk op gelegd wordt. En omdat wij hier op een Christelijke site zijn, ga althans ik, er van uit dat de Bijbel het boek is waar het Katholieke geloof op gestoeld is.
                    En dan lees en begrijp ik graag wat er precies geschreven staat en waarom dat er staat. En zo staat. O.a. Ook de positie, de plek waar ze staan, van teksten zijn bijvoorbeeld belangrijk.

                    Ik vind het wel moeilijk, maar ik meen enigszins te begrijpen van het hóe het beschreven staat zoals het beschreven staat.
                    Als er bijvoorbeeld In Genesis 4 staat:

                    ’22 Ook Zilla baarde: Tubal Kaïn, een smid, vader van alle koper- en ijzerbewerkers; en de zuster van Tubal Kaïn was Naëma.’,

                    dan vallen me een aantal dingen op. Zoals:
                    1) Hier wordt een vrouw genoemd. Wanneer iemand genoemd wordt is dat uiteraard belangrijk. Maar er staat verder niets over die vrouw, anders dan dat 2) zij er is en van de lijn van de misdadiger, Caïn is. Caïn die getekend is. Getekend zodat mensen konden zien wie hij was.
                    3) Naëma is de dochter van Lamech en een van zijn vrouwen; Zilla. 4) Lamech is de zoon van Methusaël, die een zoon is van Mechujaël, die een zoon is van Hirad die een zoon is van Henoch die een zoon is van Caïn. 5) Die mensen zijn, op acht mensen na, blijkbaar allemaal uitgestorven door de vloed. Maar wie zijn dan die acht precies. Wie zijn de vrouwen van de vier mannen?

                    Ik lees de Bijbel (Genesis o.a.) en het N.T. dus met in mijn achterhoofd zo dat het om families gaat. Er zijn bijvoorbeeld 12 stammen in de Bijbel genoemd die een nogal belangrijke rol spelen. Waarom is dat?, kan je je dan afvragen.

                    Nog meer vragen zouden kunnen zijn; waarom had Caïn blijkbaar geen Goddelijk karakter? Hoe komt dat?

                    En wat is de rol van Cham, één van de acht overlevenden van de vloed eigenlijk? Wat heeft hij misdaan? En waarom moest het nageslacht van zijn zoon Cham, dat was Kanaän, daar onder lijden? Hoe zit dat?

                    Kijk, als we ‘de hele zooi’ niet meer letterlijk zouden nemen, dan kunnen we net zo goed stoppen met over de Bijbel te spreken of te schrijven. En dan is er wellicht geen Katholiek geloof meer.

                    Letterlijk nemen dus maar met bijvoorbeeld wél in het achterhoofd dat er bepaalde taalvormen gebruikt zijn. Niet altijd is het meteen begrijpelijk, want als er staat dat mensen ‘elkaar bekennen’ bijvoorbeeld, dan betekent dat die dingen met elkaar deden die voor nageslacht zorgt. Dus wat dat aangaat moeten we wel het Bijbelse taalgebruik enigszins snappen.

                    En DNA? Soms denk ik, zou het écht zo zijn? Maar ja. Dat is weer heel wat anders dan over de Bijbel praten.

                    1. Herstel:
                      Wie zijn de vrouwen van de vier mannen die de vloed overleefd hebben? (Want blijkbaar was er nog ‘oud zeer’ dat overgeërfd zou zijn?) Hoe zit dat?

                    2. AntiSoof, op youtube kan men een oneindige reeks films vinden over archeologen en andere ‘wetenschappers’ die de bijbel gebruiken om wereldse redenen en tegelijkertijd schamper hun afkeer van diezelfde bijbel tot uitdrukking brengen. Indien u de bijbel niet gebruikt om Jezus beter te begrijpen bent u (volgens mij) eigenlijk bezig veel tijd te verspillen. Maar doet u gerust verder. Volgens mij dient het KF om de mensen dichter bij God te brengen en de afleidingen en misleidingen aan te wijzen omwille van uw zieleheil.

                    3. eric,

                      “Volgens mij dient het KF om de mensen dichter bij God te brengen en de afleidingen en misleidingen aan te wijzen omwille van uw zieleheil.”.

                      Dat is dan heel goed, eric. Daar ben ik dus voor. En hoe wijzen wij op misleiding? Door daarbij de Bijbel als richtlijn te gebruiken. Hoe weten we dat we misleid worden? Door ons te vergelijken met de kinderen God die door de kinderen van de duivel verleid worden. Dus gaat het erom aan te wijzen wie die kinderen van de duivel zijn. En dat zegt Jezus. Jullie zijn adder gebroed, kinderen van de duivel. Letterlijk dus. Dat is niet figuurlijk bedoeld.

                      Ik denk dat mensen die misleiding moeten begrijpen, althans de leiding van de mensen zou dat moeten begrijpen. Niet iedereen is meteen in staat om de onvoorstelbare leugens te ontkrachten. Daar zijn grote jongens voor nodig. Geen kinderen. Maar we weten wie de leugenaars zijn; namelijk die liegen. En waarom liegen die? Omdat ze niet anders kunnen. Ze zijn nu eenmaal slecht. Dat zit in het bloed. Dáár gaat veel van de Bijbel over. Etcetera.

                      Dus de verleiding en afleiding en misleiding moeten geopenbaard worden. Maar die is al geopenbaard, want dat staat in geuren en kleuren in de Bijbel. Maar aangezien ik veel onwetendheid zie, draag ik gaarne mijn steentje bij aan de openbaring van het Woord wat dat betreft. Dat is het.

                      Wat is de Waarheid en hoe kunnen we er mee omgaan. Het zielenheil daar hoeven we ons denk ik niet zo een zorgen voor te maken, want God zorgt daarvoor, denk ik. Ieder krijgt zijn verdiende loon, soms positief, maar soms ook heel erg vervelend. Ja, we moeten niet zondigen, dat lijkt me logisch. Liegen en stelen doden en manipuleren is fout. Dat klopt. Zonder regels daarvoor zouden we bijna als dieren zijn.
                      Dus God regelt volgens mij, idee en inzicht juist het zielenheil. Daar gaat de Bijbel juist over. God wil ons juist vrijmaken van de duivelse invloeden, dat is júist Zijn bedoeling, meen ik.

                      Maar. Het is dus niet allen geloof, denk ik. Men moet wel weten wát te geloven. En dan is inzicht en kennis belangrijk. God wil dat we Hem kennen en herkennen, daarvoor maakt Hij zich zichtbaar in Zijn daden en Zijn Woord. Die kennis halen we onder andere uit de Bijbel. Zonder de Bijbel zouden we niet eens weten wat er allemaal gaande is achter de schermen.

                2. AntiSoof, over de kinderen van God hoeft men zich geen zorgen te maken, noch over Gods plannen met de mens op aarde. De Romeinen legden wegen aan maar uiteindelijk was dat ten dienste van de Apostelen om heel Europa tot inzicht te brengen zodat zij zich tot God konden bekeren. God kijkt duizenden jaren vooruit.

                  1. eric,
                    Ja, goed dat die wegen mooi gebruikt konden worden daarvoor. Dat heb ik nooit zo gezien. Weer wat geleerd.

                    1. De vijand kon er meteen ook op fietsen hé, Antisoof. Elke medaille heeft twee kanten. En een zijkant.

        2. Beste Waramund

          Naar die bisschopswissels kijk ik alvast uit (zeker nadat ze ons in de steek lieten sinds maart 2020) en in mijn omgeving zijn er nog. Dat zijn meestal (nog) geen bijwoners van de Tridentijnse Mis maar ze verkiezen een verzorgde liturgie met ruimte voor gregoriaanse zang en wars van aanelkaarpraterij.
          De H. J. M. Escriva voorzag in de jaren ’70 van de vorige eeuw al dat de kerkcrisis 2 generaties zou duren. Die tijd loopt nu bijna ten einde.

  4. “een ‘frisse’ blik die ik hier echt wel mis bij vooral de oude gefrustreerde nostalgische gelovigen.”
    (Frank Dierickx: 23 mei 2024 om 14:33)

    Lieve hemel! Ik veronderstel dat de heer Dierickx hier toch echt voor zichzelf spreekt. Het moge zo zijn dat hij van wat katholiek heet en dat werkelijk is – om het eufemistisch uit te drukken – niet veel moet hebben, maar zijn pensionado-generatie kan het tij niet meer keren. De gemiddelde leeftijd van de Paris-Chartres deelnemers is 21. Het is afzien, maar het aantal deelnemers groeit elk jaar met een paar duizend en de Geest waait zeker NIET waar de antropocentrisch georiënteerde soixante-huitards Hem graag zouden zien.

    Wie is er hier nu eigenlijk gefrustreerd, zo vraag ik mij af? Bart en Waramund hebben gelijk: dit geeft hoop. Onze jongeren voelen haarfijn aan dat het oeverloze gezwets over klimaat, immigratie, Corona, inclusie en al dat soort binnenwereldse navelstaarderij, geen mens dichter bij de hemel brengt. Het synodaal geleuter evenmin. Het concilie van Noordwijk en zijn nazaten (voor zover die nog voor katholiek kunnen doorgaan) zijn in hun hoogmoed met OL Heer aan de haal gegaan en hebben de liturgie van zowel diepgang als sacraliteit beroofd. Dat voelen jongeren haarfijn aan; in hun oprechte zoektocht naar wat waar, goed en schoon is, worden zij door de Geest geleid en dat op een verbluffende wijze, zoals ik heb mogen ervaren 😉

    Nee Frank, het zullen niet de jongeren zijn die uiteindelijk gefrustreerd en gedesillusioneerd achterblijven, maar de generatie die zoals u tegen de overgebleven heiligenhuisjes aanschopt in de vermetele hoop of dwaze veronderstelling dat zij daarmee iets bereiken zal.

    “Die Zukunft der Kirche kann und wird auch heute nur aus der Kraft derer kommen, die tiefe Wurzeln haben und aus der reinen Fülle ihres Glaubens leben. Sie wird nicht von denen kommen, die nur Rezepte machen. Sie wird nicht von denen kommen, die nur dem jeweiligen Augenblick sich anpassen”
    (Kard Ratzinger, 1969)

    Viva Christo Rey!

    1. @Paul

      droom jij maar lekker! Eric radeert elk op de Bijbel geciteerd goed gefundeerde kritiek! Alle Christelijke kerken worden afgesneden door die Twee Profeten in Apocalyps 11 als zij opstaan en die Profetie Vervullen! alle Christelijke kerken beroepen zich op dat ze vol in de H.Geest zijn en ze zijn niet want ze onderzoeken niet zoals het hoort, ze zijn niet meer dan farizeïsch schriftgeleerderig! Ze horen de rechters van de wereld te zijn en ze zijn niet en als ze zijn zijn ze zwaar onrechtvaardig! Net als Eric en kohorten!

      1. Gôh gelukkig dan maar dat we u hier hebben, Henk, die de waarheid doorgrondt en alles zoveel beter begrijpt. Jammer dat u niet 2000 eerder rondliep, dan had u vast Jezus kunnen bijlichten waar Hij van uw leer en profetieën afweek.

        Overigens doelde ik op het concilie van Noordwijkerhout (niet Noordwijk) in mijn commentaar hierboven.

    2. Paul,

      Ik weet niet of er nog een algemene bekering van West-Europa tot het katholicisme komt voor de Paroesie, maar interne hervorming binnen de Kerk is wel zichtbaar op komst; dat ziet men wanneer men de voorbije jaren de kerkelijke actualiteit bekeken heeft, en dan niet door af en toe iets van “Het Laatste Nieuws” of zo te lezen. Bij seminaristen en jongere priesters is er verzet tegen de ketterse denksystemen die zich in het Vaticaan genesteld hebben; het geklaag van de kardinaal Beniamino Stella over “rigide” seminaristen ging daarover.

      Maar de verandering wordt niet volbracht van de ene dag op de volgende; het is niet van vandaag op morgen dat die van de jongere generaties de kromstaven in handen krijgen. Hoe hard er nog gestreden gaat worden zal deels afhangen van wat voor iemand na Franciscus gekozen zal worden om het officie van Petrus te dragen, een “Franciscus II” of iemand die tot op een bepaalde hoogte de hand zal reiken naar de katholieken in verzet.

      Wat men moet beseffen is dat de vele jongeren die nihilistisch willen denken en leven daar niet voor naar hun parochiekerken gaan, en ze treden daarvoor niet in bij kloosters en seminaries. Hedendaagse jongeren hebben geen conventie meegekregen van hun ouders om op zondagen naar de lokale parochiekerken te gaan; degenen die op zondagen missen willen bijwonen doen dat godsdienstig gemotiveerd, en niet vanuit culturele conventie. Veel boomers lijken nog met hun gedachten bij hun eigen jeugdige jaren te zijn toen zij nog volgens de eisen van hun ouders naar de kerk gingen wekelijks; zo is het nu niet. Jonge mensen die beslissen om op zondagen God te gaan aanbidden op gewijde grond willen godsdienstige authenticiteit, en geen bizarre horizontalistische vertoningen van bejaarde huichelaars onder het zingen van “De wereld is een toverbal”.

      Ik ben zelf in mijn dertigerjaren nu, maar ik weet nog hoe, toen ik in mijn latere tienerjaren was en nog naar de novus ordo-ritus ging, men bij een kerk mij liet weten dat men liever niet had dat ik daar kwam omdat ik mij niet geheel conformeerde aan een bepaald novus ordo-gebruik zoals het was in Vlaamse kerken. Dat waren dan die mensen, vergrijsd in de boosheid, die zo graag de mond vol hadden over “tolerantie”, maar die geen moeite spaarden om jonge mensen weg te houden uit kerken. De toon van Frank Dierickx is dan ook direct herkenbaar; hij had gemakkelijk priester kunnen zijn hier in Vlaanderen.

      Let ook op het feit dat de gnostici die hier gnostische leugens op deze website komen verspreiden ouder dan vijftig zijn, en voor zover ik weet zijn geen van hen priesters in de katholieke Kerk; zij zijn dus geen jongeren die in naam van één of andere maçonnieke loge of gnostische kerk de kerkelijke hiërarchie aan het infiltreren zijn. Ondermijnend schrijven bij een commentarensectie op een website kan iemand vanuit zijn luie stoel, maar als jonge mens zoals in de vorige eeuw zover gaan dat hij levenslang gaat proberen op te klimmen naar een bisschopszetel of naar een plaats in het Vaticaan als kardinaal, voortdurend omringd door mensen die hij haat, er lijken maar weinig jonge mensen te zijn in het Westen nu die daartoe bereid zijn. Mensen van jongere generaties die vormen van esoterisme aannemen houden zich bezig met occultistische rituelen zoals het wicca-gedoe en maar weinigen van hen zijn bereid om hun levens te spenderen aan het infiltreren van katholieke kloosters en priesterrangen ter ondermijning van de Kerk van binnenuit zoals vrijmetselaars en communisten deden in de twintigste eeuw.

      1. @Waramund

        Bij seminaristen en jongere priesters is er verzet tegen de ketterse denksystemen die zich in het Vaticaan genesteld hebben; het geklaag van de kardinaal Beniamino Stella over “rigide” seminaristen ging daarover.””

        U spreekt als de blinde trompet van orthodoxe seminaries! Daar is dat zeker waar en die daar te leer gaan zijn niet als u blind elite soldaten! Jawohl herr oberleutnant stürmbahnfürer!
        Die zijn net zo ziende blind als u want als je hen de heiligste teksten van de Bijbel voorlegt walsen er er net zo ziende blind over heen als u, Eric en Derks met de air van: wij zijn de echte, ieder die ook maar iets anders denkt dan wij, zijn afvallige en ongelovige!

      2. Waramund,

        Ik denk dat het gaat om te weten wie Gods kinderen zijn. Het gaat er dus niet om dat mensen zich bekeren naar een kerk, maar dat ze zich bekeren naar hun Vader. Je legt wat mij aangaat teveel nadruk op het Katholicisme. Maar dáár gaat de Bijbel niet over, lijkt mij. De Bijbel gaat over de kinderen van God. En noodzakelijkerwijs ook over de kinderen van de duivel. Dát is wat er gebeurd is. Het mensenbloed is blijkbaar besmet met vreemd bloed. Dát staat er geschreven. Caïn was geen goed mens. Hoe kwam dat??? En hoe komt het dat het wéér gebeurd is na de vloed??? Dáár gaat het om. Om de Waarheid. Het gaat natuurlijk niet om een kerk of om een organisatie. Het gaat in feite om God en de Schepping. De schepping van een mooie aarde met GOEDE mensen. Geen leugenaars, geldverslaafden, machtsverslaafden, proleten en ander tuig dat de Schepping plus de (Gods-) mensen kapot willen maken.

        1. Antisoof,
          Op zowat élk criterium zit élke mens op een schaal van NUL tot HONDERD. Elk ander getal tussen niets en alles mag ook, dat is conventie.
          Fysiek, qua gewicht, snelheid, lengte etc. Qua intelligentie, qua aanpassingsvermogen, qua ALLES. Geen enkel mens is op alles nul of altijd honderd. Elke mens zit op die schaal TUSSEN nul en honderd, in elk van alle criteria.
          Ergo: geen enkel menselijk wezen is altijd op alles NUL of altijd op alles HONDERD.
          Elke mens is een conglomeraat van goede en slechte kanten, van sterktes en zwaktes, van excelleren en mislukken…
          Nu komt het.
          Mensen hebben altijd al figuren bedacht die alleen maar goed zijn, en andere figuren waren uiteraard ook alleen maar slecht. De algoede god tegenover de al slechte duivel. Het ultieme goede tegenover het ultieme slechte. Daarmee kon de mens zijn eigen goedheid projecteren op het algoede, en zijn slechte kanten op het al-slechte.
          Die tweedeling zit uiteraard ook in de Bijbel. Die hele constructie is gebaseerd op het opdelen in goed en kwaad, alsof dat een eigenschap zou zijn van bepaalde mensen, bepaalde culturen, bepaalde stammen, bepaalde volkeren. De één goed, de ander slecht.

          Goed en slecht zit in ieder van ons.

          Het enge is dat zowat iedereen in de geschiedenis God meesleurt in die redenering. Hij heeft de wereld en de mens geschapen, en er meteen bijgezegd wie er goed is en wie slecht.
          Voor mij (lees: voor mij) betekent dat de constructie van God door de mens, en niet omgekeerd.
          Als er al een schepper bestaat (wat ik niet kan weten) dan kan het – voor mij alvast – geen God zijn die niet wist wat voor creaturen hij aan het scheppen was. Mensen die allemaal goed en kwaad in zich dragen, op een schaal van nul tot honderd, en van wie niemand ooit perfect in alles kan zijn. Hoe zou die God dan ooit zijn creaturen voor wat dan ook in de Hel kunnen werpen?
          Die God zou zich ook wel afvragen waarom hij/zij/het almaar opgezadeld wordt met al die negatieve gevoelens en emoties van zijn schepselen, als woede, wraak en eeuwige wrok.
          Hij/Zij/Het was toch LIEFDE?

          1. “Op zowat élk criterium zit élke mens op een schaal van NUL tot HONDERD. Elk ander getal tussen niets en alles mag ook, dat is conventie.
            Fysiek, qua gewicht, snelheid, lengte etc. Qua intelligentie, qua aanpassingsvermogen, qua ALLES. Geen enkel mens is op alles nul of altijd honderd. Elke mens zit op die schaal TUSSEN nul en honderd, in elk van alle criteria.
            Ergo: geen enkel menselijk wezen is altijd op alles NUL of altijd op alles HONDERD.
            Elke mens is een conglomeraat van goede en slechte kanten, van sterktes en zwaktes, van excelleren en mislukken…”, schrijf je, Frank.

            Ik kan je volgen en ben het met je eens. Ieder mens heeft zo zijn karakter en zijn eigen goed en kwaad. Sommige richtingen wijzen dan op karma, iets dat je uit een ander leven hebt meegekregen, een soort schuld waar boete voor gedaan moet worden. Anderen wijzen erop dat iets in de familie zit. Het lijkt overdraagbaar, dat rot-karakter, of dat venijn, onverschilligheid. Als er ooit rottigheid geweest is in een familie, dan kán ik me voorstellen dat dat doorwerkt in de volgende generaties. De natuur zorgt daar dan voor, dat is de kleine ‘evolitie’ misschien. De Bijbel zegt ook zoiets. Het zit in de familie, dat is de ‘erfzonde’. Er is schijnbaar iets vreselijks gebeurd, volgens de Bijbel dus, waar de rest van de mensheid last van heeft. De rottigheid is niet voor niets in ons karakter gekomen, zegt het boek. Er wordt zelfs gesteld dat er verraad is gepleegd op een dag in het begin van de mensheid. En dat daaruit slechte lieden zijn voorgekomen. Om dit recht te breiën is dan de strategie zoals voorgesteld in de Bijbel. Via het zaad van Abraham zou een zuiver mens, dat dus geen last meer had van die erfzonde geboren worden dat orde op zaken kwam stellen. Die was dus zo zuiver dat Zijn lichaam weer puur het vlees en bloed van Adam was. Daarom werd Hij Gods Zoon genoemd, omdat Hij dat (dus) was, wegens Zijn lichaam. Jezus leerde ons de zuivere gedragsregels waar wij ons (weer) aan zouden moeten houden om de zonde ongedaan te maken. De één had nog 20 procent last van een misdadig karakter, die was nog een beetje te veel met seks bezig, die weer met hebzucht, geldzucht, enzovoorts.. Daarom zij Hij, je zonde zijn te groot om af te betalen, daarom zeg Ik je: Gedraag je normaal goed en vertrouw op God, dan zijn je erf- en eigen zondes allemaal vergeven. Geloof Mij als ik dat zeg. Tja. En Hij zegt dat er mensen zijn die niet meer te helpen zijn. Die zijn gewoon slecht en die redden het niet. Die schijnen niet goed te willen zijn. En daar zouden normale mensen zich tegen moeten wapenen om daar geestelijk en of lichamelijk niet te veel onder te lijden.

            “Nu komt het.
            Mensen hebben altijd al figuren bedacht die alleen maar goed zijn, en andere figuren waren uiteraard ook alleen maar slecht. De algoede god tegenover de al slechte duivel. Het ultieme goede tegenover het ultieme slechte. Daarmee kon de mens zijn eigen goedheid projecteren op het algoede, en zijn slechte kanten op het al-slechte.
            Die tweedeling zit uiteraard ook in de Bijbel. Die hele constructie is gebaseerd op het opdelen in goed en kwaad, alsof dat een eigenschap zou zijn van bepaalde mensen, bepaalde culturen, bepaalde stammen, bepaalde volkeren. De één goed, de ander slecht.

            Goed en slecht zit in ieder van ons.”, zeg je.

            Mee eens. Goed en slecht zit in ieder van ons. Sterker nog, wetenschappelijk gezien bestaat het niet eens. Maar dat is flauw van me en naar. Maar goed, voor de volledigheid meld ik het.
            En inderdaad, het is mij wel eens te binnen geschoten dat de Bijbel een goed opvoedingsmiddel is. Psychologisch goed onderbouwd, voorbeelden genoeg, enzovoorts.

            “Het enge is dat zowat iedereen in de geschiedenis God meesleurt in die redenering. Hij heeft de wereld en de mens geschapen, en er meteen bijgezegd wie er goed is en wie slecht.
            Voor mij (lees: voor mij) betekent dat de constructie van God door de mens, en niet omgekeerd.
            Als er al een schepper bestaat (wat ik niet kan weten) dan kan het – voor mij alvast – geen God zijn die niet wist wat voor creaturen hij aan het scheppen was. Mensen die allemaal goed en kwaad in zich dragen, op een schaal van nul tot honderd, en van wie niemand ooit perfect in alles kan zijn. Hoe zou die God dan ooit zijn creaturen voor wat dan ook in de Hel kunnen werpen?
            Die God zou zich ook wel afvragen waarom hij/zij/het almaar opgezadeld wordt met al die negatieve gevoelens en emoties van zijn schepselen, als woede, wraak en eeuwige wrok.
            Hij/Zij/Het was toch LIEFDE?”, schrijf je.

            Dat is een hele moeilijke alinea, Frank.
            Ik kan je wel volgen, maar ik denk dat je één ding misschien vergeet. De duivel.
            Ik bedoel, ga er eens van uit dat het boek wél waar is, wat zien we dan? We lezen dat er een perfecte Schepping is gemaakt, met een perfecte natuur, met perfecte mensen ook. Maar er is blijkbaar nóg een soort god aanwezig. Die wordt de satan genoemd. Die is jaloers, of wil macht, of zoiets en die verpest die Schepping. Bewust, om te treiteren. Maar, dat is juist de bedoeling van die God van Liefde. Die wil juist dat de mensen gaan evolueren van materie tot Geest. Maar dat heeft tijd nodig, en dat heeft werk nodig. En daar helpt satan bij. Dus de mens gaat van ales meemaken, totdat het te gortig wordt. Alles is verkeerd. De mensen vervuilen de aarde, ze hebben geleerd om te klonen of zo en ze ‘doen’ het met alles en ieder een. Er is geen redden meer aan. Dus moet het opnieuw. Dat gebeurt met Noach. Die wordt uitgekozen als goed begin. Samen met drie zonen en 4 vrouwen. Maar, na de overstroming gebeurt er iets naars met Cham. Daardoor wordt is toekomstige zoon vervloekt, en geeft dat weer gedoe. Maar, de mensen moeten leren en daarvoor wordt het nageslacht van Jacob gebruikt. Die mag (weer, zoals Adam was) zuiver worden in lichaam en geest en een voorbeeld zijn voor alle mensen. Want God wil dat de mensen gelukkig worden én vergeestelijken. Kijk, Frank dat klopt ook. En ik vind het een wonderschoon verhaal. Kan ik er wat aan doen. Een spiritualiteit van de Liefde? Wie wil dat nou niet? De hele dag verliefd lopen zijn op alle moois dat de mens gegeven wordt?
            Tja, Frank, ik weet het ook niet allemaal zeker natuurlijk, maar ik vind het zo mooi? Het lijkt ook zo Waarachtig, zo onvoorstelbaar beschaafd en normaal, iets dat elk normaal mens wil. Gewoon gelukkig leven en een beetje rekening met elkaar houden. Maar! Ik zie ook de narigheid in de wereld en die is zó belachelijk groot, zo onrechtvaardig soms, zo slecht, zo bizar gemeen, dat ik denk, dit is zó groot, dit is onmenselijk. En dat geeft me weer het idee dat dit niet normaal is. Hier zit een bepaalde negatieve kracht achter, dat kan bijna niet anders. En dat bewijst dan de positieve kracht; God. Bovendien ‘zegt iets in me’, laat het lot me soms zien, dat ik niet te snel moet oordelen en dankbaar moet zijn. Dankbaar aan de Schepper (Schepping wellicht) moet zijn, want anders Het boek is in ieder geval zó bijzonder wijs en goed geschreven, het gaat soms zó diep, dat ik er echt respect voor heb, het is té reëel om niet waar te zijn, het is té slim en té onmenselijk, dat ik het niet voor onmogelijk houd dat het inderdaad door God geïnspireerd is. En de wereld, nogmaals schreeuwt, als je goed kijkt, de bewijzen zelf keihard uit! (Ik geef geen voorbeelden, maar je kent de narigheid vast.)
            Tja, verder weet ik het ook niet zo, denk ik. Maar ik blijf denken en lezen. Denken is leuk, vind ik. Bewustzijn is een raadsel en een vraag voor mij. En als ik daar over nadenk dan kom ik vaak weer bij het bovennatuurlijke uit. Onze zintuigen zijn zó miniem, ons verstand is zó beperkt, dat we wel heel dom zouden zijn om onszelf teveel voor te vertrouwen voor wat onze wetenschap en wat ons waarnemen betreft. Ik irriteer eraan dat velen weinig zelfkennis en bewustzijn hebben. Dat is ook belangrijk, vind ik.

          2. Beste AntiSoof,
            ik volg je met groot geduld. Al je subtiele denkstapjes. Hoe ik dat dan ervaar : ken je de avonturen van Nero en Detective Van Zwam (auteur Marc Sleen 1951 tot 2002) ?
            Ik zie je als de detective met een groot vergrootglas speuren, je volgt een logisch denkspoor. Je doet dat met overgave, concentratie, en dan plots loop je het gezochte doel voorbij omdat het zo reusachtig groot is dat het buiten de rand van je vergrootglas valt.
            Want het Doel is zo zeer eenvoudig dat een gewoon kind het kan zien.

            1. eric,
              Ik ken de avonturen van Nero en detective Van Zwam niet, maar de titel doet me vermoeden dat het de bedoeling is denken belachelijk te maken, want zwammen is erg negatief. Was die Sleen soms lid van een club, denk ik dan?

              Je laatste twee zinnen intrigeren me.
              Wat volgens jou hét Doel?

            2. AntiSoof,
              ondanks we op het KF zitten moet ik toch het gevoel krijgen dat dit geen katholiek forum mag zijn.
              Het Doel is Jezus heel gewoon te aanvaarden. Dit stemt volkomen overeen met het eerste gebod. Het is zo eenvoudig.
              Jezus aanvaarden betekent — toch zeker voor volwassenen — Zijn vlees eten en Zijn bloed drinken. (Laat kinderen van zeven jaar beginnen met de Eerste Communie)
              Daarbij vertrouw ik op je innerlijk diep gevoel en diep inzicht om deze fijne woorden te begrijpen.
              Het Principe is zo eenvoudig.
              Alleen wie Jezus daarin begrijpt kan het teken op het voorhoofd krijgen.
              Alles wat daarbuiten valt is dwalen, en dat doen we allen dagelijks zeer veel. Dus ontzettend veel overbodige arbeid en diverse drukte.

              1. eric,
                “Het Doel is Jezus heel gewoon te aanvaarden. Dit stemt volkomen overeen met het eerste gebod. Het is zo eenvoudig.”, schrijf je.

                Ik ben het daar toch in principe mee eens, als ik schreef (iets verbeterd nu”): “Daarom zei Hij, je zonde zijn te groot om af te betalen, daarom zeg Ik je: Gedraag je normaal goed en vertrouw op God, dan zijn je erf- en eigen zondes allemaal vergeven.”?

                Iemand kán toch alleen maar doen wat Hij zegt, als die doet wat Hij zegt? Dat ís toch aanvaarden? Dat is geloven, geloven, dus aanvaarden dat iemand de Waarheid spreekt. Ik dacht dat wel duidelijk was.

        2. AntiSoof, Frank, JAW,
          ik stel voor het KF te veranderen — eigentijds te vernieuwen — en er een gezelligheidsclubje van te maken. Lekker veel sociaal babbelen met de rug naar Jezus. Jezus hoeft niet meer.
          Met grote goedkeuring van Paus Frans.
          Misschien krijgt het clubje zelfs een bijzonder certificaat van Paus Frans !
          Waarom nog ernstig zijn ?!?
          Wie heeft Jezus nog nodig ? Jullie alvast niet !?!
          Het KF moet dan wel een andere naam !?

        3. Val me niet lastig met uw valse interpretaties op de H. Schrift, Raphaël; ik heb u daar in het verleden al over gesproken, en er is hier al herhaaldelijk gevraagd geweest om bij het onderwerp van het artikel te blijven.

          Er staat nergens in de H. Schrift dat Kaïn geen zoon van Adam was en dat de negers van Cham geen mensen zijn. De eerste nefilîm ontstonden in de dagen van Jared toen de wachters, de zonen van God, neergedaald waren en fysieke vormen aangenomen hadden; Sêmîazâz, Arâkîba, Râmêêl, Kôkabîêl, Tâmîêl, Râmîêl, Dânêl, Êzêqêêl, Barâqîjâl, Asâêl, Armârôs, Batârêl, Anânêl, Zaqîêl, Samsâpêêl, Satarêl, Tûrêl, Jômjâêl, Sariêl en degenen die hen volgden. Volgens de oudste Hebreeuwse uitleg waren die wachters niet van het mensenras maar van de hemelingensoort, en zij hebben gezondigd door zonen te verwekken bij menselijke vrouwen die van Kaïn afstamden. Zo ontstonden de nefilîm, demonen incarnaat, bij het Huis van Kaïn, maar onze proto-moeder Eva had daar niets mee te maken en Kaïn zelf was een mens en niet één der nefilîm. De bedoeling van de Zondvloed was de verdelging van de nefilîm die in de dagen van Noë de menselijke bloedlijnen bijna geheel verdrongen hadden; Noë werd uitverkoren door God omdat hij rechtvaardig was en omdat zijn Huis nog zuiver menselijk was, dus het is dan ook niet consistent om te beweren dat de vrouw van Cham van de nefilîm van Kaïns Huis was. Een boosaardige nefilîm-demoon zou niet toegelaten geweest zijn op de ark; de bedoeling was dat er via de drie zonen van Noë een nieuw begin zou zijn op aarde voor de zuiver menselijke wezens.

          Na de Zondvloed hebben hemelingen nieuwe nefilîm verwekt bij vrouwen van het Huis van Kanaän, maar dat betekent niet dat Kanaän zelf en Cham nefilîm waren, en het betekent dus niet dat het negerras (het Huis van Cham) zelf van de nefilîm-soort is. Nefilîm hadden bovenmenselijke intelligentie en geesteskrachten omdat zij deels van hemelingennatuur waren; de negers vandaag hebben die niet maar zijn duidelijk gewoon menselijk met gewone menselijke geest-eigenschappen.

          De opdracht van verdelgingsoorlog gegeven door God aan Israël was tegen de nefilîm van Kanaän, en niet tegen mensenvolkeren; het was verboden om genocide te plegen op mensenvolkeren, en hedendaagse Joden dwalen dan ook wanneer zij naar de oorlogen van Israël tegen de nefilîm verwijzen met de pretentie daarmee hun hedendaagse misdaden tegen Arabieren te rechtvaardigen. God heeft nooit opdracht gegeven tot genocide tegen mensenvolkeren; daarom mocht Israël bijvoorbeeld het volk van Misraïm, van het negroïde ras van Cham, in Egypte niet verdelgen, omdat het een mensenvolk was.

          De Zondeval had niets te maken met het verwekken van nefilîm. Adam was een intelligent geestelijk maar incarnaat wezen dat het gebod van God kon overtreden; zijn gehoorzaamheid werd beproefd en hij faalde. De erfzonde is de schuld die alle mensen erven omdat Adam als patriarch van het mensenras in naam van dat mensenras gezondigd had; voor de kinderen van Adam is de erfzonde dus geen persoonlijke zonde, maar een geërfde schuld, schuld die uitgewist wordt door het heilig doopsel.

          Volgens de religie die ik belijd gaat de H. Schrift wel over het katholicisme, heeft Jezus de katholieke Kerk gebouwd op Petrus en is het katholicisme de messiaanse religie die teruggaat tot Adam; de katholieke Kerk heeft de sacramenten waarnaar de oud-testamentische riten typologisch verwezen. U bent niet akkoord maar heeft geen consistente onderbouwing voor uw bewering dat de H. Schrift in plaats van over het katholicisme over een soort van genealogisch determinisme gaat waaraan u gedrag van hedendaagse mensen pretendeert toe te schrijven. Mensen zijn intelligente geestelijke wezens en kunnen voor het goede en voor het kwade kiezen omdat zij de macht van vrije wil bezitten; sommige mensen hebben raciaal bepaalde sterkere impulsen ten kwade dan anderen, maar zij kunnen handelen tegen die impulsen in.

          Het artikel gaat over de bedevaart naar Chartres en de terugkeer naar de liturgische tradities van de Kerk van Rome; voortdurend komen hier figuren de aandacht naar zich toetrekken die de onderwerpen van de artikels negeren om deze website te gebruiken om hun subversieve geschriften te verspreiden; in dit geval weer met de gnostische “dual-seed”-leer die voorkomt binnen “Christian Identity”-kringen. Ik ben voor het verdedigen van het blank ras in Europa tegen degenen die het proberen te verwoesten, maar dat moet men doen zonder heretische leugens.

          Het toont aan hoezeer de satan het katholicisme vreest wanneer hij zelfs naar een kleine hoek op het internet zijn anti-apostelen stuurt om met volharding te proberen om de weinige katholieken in Vlaanderen die nog in variërende maten actief betrokken zijn met de katholieke religie tot de leugens van de duisternis te brengen.

          1. Waramund,

            Wanneer ik die eerste zin van u lees, dan hoeven en kunnen wij over dat onderwerp blijkbaar verder niet meer te communiceren.

            Een herinnering om bij het onderwerp te blijven vind ik zeer goed.

  5. Ik reageer niet veel want ik krijg zelden een positief antwoord en zeker niet omdat ik gelijk wil hebben maar ik wil niet onnodig mensen tegen mij in het harnas jagen, wil ik niet. Het is ook tijdverspilling zoals Frank schreef want het leidt bovendien tot niets. Maar kan nu niemand begrijpen dat ik blij was toen het weliswaar geborgenheid brengend RK geloof maar ook gebaseerd op angst voor God uit de jaren vijftig, de tijd van het z.g. Rijke Roomse leven, waarin ik opgroeide bij nonnen en broeders op school, Vat II en het later door U genoemde Pastoraal Concilie van Noordwijkerhout, mij juist dichter bij God bracht? Dat die periode ook teleurgestelde mensen achterliet is in vele gevallen helaas waar. Vooral voor ouderen die het zo anders hadden geleerd was het een moeilijke periode en ik was toen nog jong Maar enige flexibiliteit van beide kanten naar elkaar toe, mag men toch verwachten. Ik lees dat veel mensen het bijvoorbeeld jammer vinden dat de Tridentijnse Mis niet meer de voorkeur heeft.
    Ik begreep dat de Paus het ziet als een spil die progressieve- en behoudende katholieken tegen elkaar opzet. Zelf vind ik dat ver gezocht. Als misdienaar en acoliet heb ik gediend in vele Tridentijnse Missen maar geef persoonlijk wel de voorkeur aan de manier waarop tegenwoordig de Liturgie van de H. Mis wordt gevierd. Maar ik heb niets tegen mensen die aan een Tridentijnse Mis de voorkeur geven. De secularisatie gaat helaas steeds verder dus lijkt het mij heel belangrijk om tot elkaar te komen. Ook progressieven of liever gezegd mensen die na blijven denken moeten respect krijgen anders waren we wellicht nog in de tijd van de Inquisitie blijven steken.

    1. JAW, iedere normale mens spot met een zelfstandige die niet met hart en ziel zijn eigen winkeltje behartigt, of met een bankier die niet met heel zijn hart van veel geld houdt, of een politicus die zich niet kan doen gelden. Waarom maakt u zich geen zorgen over hen die het christendom verlagen tot vulgair socialisme? Het christendom heeft het geestelijk leven als fundament, men kan daarom het respect voor God niet afbouwen.

      1. Eric, u neemt niet eens de moeite om de woorden van de heer van Ettinger rustig te lezen, te laten bezinken, en om uw tijd te nemen vooraleer te reageren. U kwakt er zo snel mogelijk een nietszeggend berichtje tegen, met het woordje ‘socialisme’ als kernverwijt. Wat een armoede!
        Als u iemand als van Ettinger – een diepgelovige, integere minzame en altijd zoekende katholieke medegelovige – met zo een verregaand gebrek aan respect meent aan te moeten spreken, dan raad ik u aan om snel te gaan biechten. Dat soort eigenwaan en het moedwillig en kwaadaardig kwetsen van uw medebroeder is een hoofdzonde. En ik bedoel dat niet cynisch, integendeel.
        PS. Ik hoop dat er géén snelle reactie komt, dit keer.

        1. Frank, het oorspronkelijk geloof zal weldra weer gewaardeerd worden ondanks uw slimme aanvallen. Als de vos de passie predikt . . .
          Zegt JAW niet dat hij het modernisme verkiest ondanks het nu goed geweten is dat ‘paus’ Franciscus een natuurgodsdienst-viering wil instellen? En vergeet hij hoe zelfs in de VSA christenen zomaar in de gevangenis worden geworpen? Om niet uit te weiden over het bloedvergieten in China vanwege ‘paus’ Franciscus. Leuke liefhebberij, Traditionele Katholieken vervolgen. Lijkt ’toevallig’ sterk op Inquisitie.
          Maar u zal ongetwijfeld weer meteen vluchten.

          1. U heeft een kans gemist om even te zwijgen, Eric. U komt niet meer toe aan bezinning en reflectie. U schiet op alles wat beweegt in een richting die u niet bevalt.
            Mag ik van u enige betrouwbare informatie over de christenen die in de VSA ‘zomaar’ in de gevangenis worden geworpen? Kwestie van een beetje te kunnen factchecken.
            En daarmee bedoel ik wel degelijk ‘christenen’ die in de gevangenis moesten ‘omdat ze christenen’ waren hé. Niet omdat ze bv. een abortuskliek in brand hebben gestoken, of omdat ze een homo hebben vermoord.

            1. Frank, vreemd dat het u nog niet ter ore kwam dat Joe Biden zonder meer de oorlog verklaarde aan christelijke gezinnen en pro-life-mensen.
              Het getal van daden van agressie vanwege zich ‘democraten’ noemende goddelozen tegenover zeer brave christenen van alle leeftijden in de VSA blijft stijgen.
              LifesiteNews.com is voor iedereen voorlopig nog toegankelijk, maar niet lang meer! Zware vervolging nadert het punt van uitbarsten, maar het zijn de goddelozen die weer zullen wanhopen ondanks hun veel grotere aantal.
              Zoals het sedert lang geschreven staat.

              1. ‘Feiten’ Eric. Feiten! Waar kan ik die ‘oorlogsverklaring’ lezen?
                Voor u is élke mening die afwijkt van uw eigen wanen een ‘oorlogsverklaring’.
                U eigent zich het monopolie toe van het woordvoerderschap, niet van de katholieke Kerk, maar van God zelve. U schermt met voorspellingen, verschijningen, mystieke ervaringen, allerlei jeugdtrauma’s en persoonlijke mislukkingen om altijd hetzelfde riedeltje op te dreunen, zonder ooit op opwerpingen of argumenten van andere mensen in te gaan. Wat niet past in uw plaatje wordt met minachting verworpen. U heeft nergens een visie, een strategie, een actieplan, neen, want … Alles zal vanzelf van God komen, en die zal alle stoute mensen in de Hel gooien.
                U heeft ook geen theologie, geen apologie, geen moraalfilosofie, niets.
                U bent eigenlijk een soort Henk Gadellaa, maar dan zonder teksten, zonder argumenten en zonder totaalvisie.
                De kans dat dit bericht verwijderd wordt is groot, maar om u te troosten: Ik zal op uw artikels en commentaren niet meer rechtstreeks reageren.
                Noem het maar gerust vluchten, ik vind het een vorm van zelfrespect.

                1. Frank, u spreekt eigenlijk de taal van de Amerikaanse ‘democraten’ die geen kritiek kunnen verdragen en dan weeral met nieuwe leugens aankomen en dat dan nog terwijl de ‘republikeinen’ zelf ook veel te liberaal zijn zoals ‘moderne’ katholieken die nog naar de ‘moderne’ mis-viering gaan zonder goed te beseffen wat daar in werkelijkheid gebeurt. Maar Belgie is totaal verkapt, niets ernstigs kan hier nog.
                  Moest ik aan VatII echt verloren geweest zijn dan zou ik net als u dit forum uiterst sarcastisch pesten. Mij werd ooit min of meer onbeperkt geld aangeboden indien ik met uw soort sarcasten zou meedoen. Die gebeurtenis zegt me nog steeds zeer veel! Dat geld kwam van een rijke priester. Maar ik weigerde hem te ontmoeten.
                  Telkens ik een ‘democratische’ politieker hoor en zie spreken moet ik aan dat smeergeld denken, stel u voor dat ik het had aangenomen dan hadden ze mij in de tang zoals met velen gebeurde.

                  1. @Eric,

                    u moet eens een hand in eigen boezem steken! U kan helemaal geen kritiek verdragen, U gaat geen echt gesprek aan en als ik uw ongelijk aantoon, modereert hier ook nog eens zonder zoals een christen hoort te doen!! ja Frank vlucht ook voor echte antwoorden, lang niet zo erg als u en die modereert niet!
                    en dan schrijft u: Moest ik aan VatII echt verloren geweest zijn dan zou ik net als u dit forum uiterst sarcastisch pesten!
                    U kan niet eens een goed oordeel vellen en bent zinde lees blind. Een echte christen volgt Christus want die weet dat die geen uitvlucht heeft met, de kerk en diens leer en traditie zei zo: Befehl ist befehl!
                    U net als velen van Vat II maken het christendom te schande want beide laten geen levende heiligen noch Profeten toe! Daarmee is men verbonden met omgekeerd in de rijrichting zitten in trein van het leven op aarde zonder machinist en echt rails, dwarsbalken en rotsvaste ondergrond!
                    U bent van de pot gerukt met uw ziende blinde orthodoxe theologie!
                    Is Frank nog enigzins te bewegen u weigert elke faire openheid!
                    U heeft het over sarcasme, u bent die ten top met uw zelf geventileerde schijnzekerheid met uw schijnheilige geur van ik ben in de juiste kerk en wij zijn de kleine rest en uw schijn-heilig handelen

                    Diep, diep, diep droevig bent u als mens en moderator

                2. Hallllloooooo Frank,

                  Eric een soort Gadellaa, dan zonder teksten….

                  Er is een wezenlijk verschil tussen Eric en mij: ik vraag geen blind geloof aan mijn woorden, noch vraag ik om blinde volgelingen! Mijn verhaal kan je absoluut volmaakt controleren waarbij alles openbaar is en gekend!
                  Dat is heel veel anders dan Eric en ik sta voor een volmaakt eerlijke mogelijkheid om de volstrekt goede keuze te maken en alles naar volmaakt recht en gerecht gemeten, gewogen, geteld en berekend, met onweerlegbaar onontkenbaar bewezen eeuwigheidsbewijs. Daar is niet een gissen of gokken! Ik sta voor Religie is en hoort volmaakte wetenschap te zijn en omgekeerd, volmaakt wetenschap is en hoort Religie te zijn: er is geen scheiding tussen lichaam, geest en ziel en ook geen tussen staat, kerk en God!

                  het is gezegd en geschreven of je reageert of niet

                  Dat is heel veel anders dan Eric en ook u, Frank, want jij wenst wel dat je je loon helemaal betaald krijgt, dat er orde en wetenschap is en een gewogen beslissing wordt genomen, u wenst geen exact voor iedereen de juiste maat! Eric hakt blind met ene botte bijl, u snijdt slechtziend met een bot mes!

                  En als je de teksten die ik aanvoer goed leest dan zijn die teksten de basis teksten voor alles en overal en altijd! Over de liefde, over niet voorbarig be/-oordelen, over volmaakt meten, wegen, tellen en berekenen, over verantwoording, over barmhartigheid en over recht en gerechtigheid, waarbij geen mens en natuurling kan ontsnappen, ten goede en ten kwade.
                  Bij Eric is er geen echte rechte lijn, bij u een lijn met vele losse einden! En geen van beide, noch Eric noch u wil echt goed onderzoek doen en open staan om de mogelijkheid er van te overdenken of het mogelijk kan zijn en dan Ooggetuige worden!

                  Uw gelijkenis slaat als een tang op een varken

    2. @J.A.W. van Ettinger
      ” Ik lees dat veel mensen het bijvoorbeeld jammer vinden dat de Tridentijnse Mis niet meer de voorkeur heeft.
      Ik begreep dat de Paus het ziet als een spil die progressieve- en behoudende katholieken tegen elkaar opzet. Zelf vind ik dat ver gezocht. Als misdienaar en acoliet heb ik gediend in vele Tridentijnse Missen maar geef persoonlijk wel de voorkeur aan de manier waarop tegenwoordig de Liturgie van de H. Mis wordt gevierd. Maar ik heb niets tegen mensen die aan een Tridentijnse Mis de voorkeur geven. De secularisatie gaat helaas steeds verder dus lijkt het mij heel belangrijk om tot elkaar te komen.”

      samenkomen heeft geen zin als niet allen die samenkomen in vasten en bidden gaan totdat iedereen Vol in de H.Geest is waar Christus, Johannes, en Paulus over spreken! Er kan geen echte éénwording plaats vinden als niet alles voor iedereen openbaar is zoals het voor Christus openbaar is!

      Uw betoog mag schijnbaar vriendelijk lijken, het het geen zoden aan de dijk want kijk naar de Eucomene, daar is totaal geen vordering want uiteindelijk strand het op absolute leer en traditie en wantrouwen!
      Het is dwaas te denken dat een alle volwassen kinderen van één moeder weer zo terug kunnen in de baarmoeder van die moeder, en dan heb ik het nog niet eens over dat de poort van de Hemel smaller is dan waar een zaadcel/eicel, niet eens een bevruchte eicel door kan gaan: Er is de hele Hemel geen andere dan de Hele Waarheid in alles, overal en altijd Eén en Al-Eén, God is Eén! Er komt geen één binnen die ook maar iets anders denkt te kunnen behouden! Wil mem de Hemel in komen moet men echt werk maken van: ik Wil God Zien en Diens Wil Vrij Willig en helemaal geen anders!

  6. Eric waarom zou ik het christendom tot een vulgair socialisme willen verlagen? Is het niet zo dat het vroege christendom zich juist kon verspreiden tegen vervolgingen in omdat men zag dat de leden zich om elkaar bekommerden? Overigens is dat we wat te geromantiseerd weergegeven misschien want ook toen waren er al onderlinge twisten. Ik denk alleen al tussen de apostel Petrus en Paulus. Maar ik bedoel: wat is er mis met een sociaal gedrag? Waarom zou dat vulgair zijn? Natuurlijk is het geestelijk leven daarbij een fundament. Maar dat probeer ik met al mijn beperkingen zo goed mogelijk te beleven. De opmerking van Frank dat ik een diepgelovige, integere minzame en altijd zoekende medegelovige zou zijn, gaat best ver maar dat van een zoekende medegelovige klopt zeker. En niet meer alles wat bovenaf werd opgelegd zomaar meer klakkeloos volgen.

    Ik werd daarin mede aangespoord door het boek ‘Het verguisde Christendom’ van Jacob Slavenburg met de volgende recensie: Er zijn heel weinig boeken geschreven over het vroegste christendom uit de allereerste tijd, nog voor het ontstaan van de Bijbelse evangeliën. Dit komt mede omdat er weinig bronnen uit die periode leken te bestaan. Bij velen bestaat daardoor het onterechte beeld van een zich van aanvang af harmonisch ontwikkelende wereldkerk.

    Historicus Jacob Slavenburg toont aan de hand van uitputtend bronnenonderzoek aan dat dit een vals beeld is. Er is praktisch geen enkele overeenkomst tussen de kerken van vandaag en de vroegste christelijke gemeenten. De ‘oudste’ christenen zouden zich op geen enkele wijze in de kerkdiensten van vandaag herkennen. Een vastomlijnde theologie was niet aanwezig. Een duidelijke geloofsleer ontbrak. Van een canon en een vaste hiërarchie was nog geen sprake.

    Al in het vroegste begin waren er echter spanningen tussen Grieks sprekende en Aramees sprekende christelijke joden; en later ook tussen christenen uit de ‘heidenen’ en christenen uit de joden. Jezus werd door velen in het vroegste christendom gezien als de goddelijke leraar die ‘achter de wet’ Gods ware bedoelingen onthulde. Daarbij heeft hij, volgens de auteur, nooit een ‘leergezag’ uitgedragen, doch een weg gewezen. Zijn eerste volgelingen werden dan ook ‘mensen van de Weg’ genoemd. De ‘ethiek’ van Jezus werd als een wegwijzer naar het Koninkrijk gezien. Slavenburg laat zien dat de ‘logia-bron’ (de uitspraken van Jezus – opgenomen als appendix in het boek) van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de jonge gemeente. Een uiterst belangwekkende publicatie!

    Misschien Eric begrijp je nu meer van mijn RK zijn en misschien heb je er wat aan.

    1. JAW, het enige punt waarrond de hele schepping draait is de Passie van Christus. Dat is de kern van alles. Vergeet de “feel of gnosis” van drs. Jacob Slavenburg, hij blijft zelfgereid ver om de Kern heenzwerven, breiend aan afleidingen van de waarheid. In mijn duistere jaren na VatII las ik stapels dergelijke literatuur. Ik heb er nog een aantal liggen. Alleen nog goed om weer papierpulp van te maken in de hoop dat het daarna nuttiger wordt gebruikt.
      Hart hebben voor de Passie stijgt hoog uit boven het grof-wereldse socialisme zoals gesticht door groot-kapitalisten met anti-christelijke bedoelingen.
      Uw zoveelste aanval op dit forum.

      1. @J.A.W. van Ettinger,
        Het probleem is, dat U niet van God houdt.
        U gaat echt niet meer en echt niet minder van God houden door het lezen van kritische boekwerken.
        Als U niet al die natuurwonderen niet ziet/niet kúnt zien, dan zal U NIMMER van God houden.

        1. @Derks

          Het probleem bij u is dat u De Ware God niet kent en uw liefde niet meer is dan verwrongen blinde passie! U kan helemaal geen echte wonderen van magie onderscheiden en scheiden!
          U ramt als een ziende blinde oude uw zogenaamde oudere leeftijd recht door elk kind diens strot! Bij u kan nooit een kind beter en meer weten dan iemand van uw leeftijd, u laat helemaal geen wereld verbeetringen door en dat begint bij de geest en kerk! Nee u bent net als Eric en Waramund, een extremist met blind Befehl ist befehl! Unseren Gott über alles! Jullie zijn geen haar beter dan elke andere blinde extremist! Juist jullie zijn de oorzaak van blinde religieuze oorlogen!

          De titel van deze draad is: ik wil God zien! Jullie willen helemaal niet God zien, jullie willen niks anders dan blind, lam en dom zien en houden

          1. Ha die Henk, kent u De Ware God dan wèl? Zo ja, dan is dit nogal aanmatigend.

            1. @ Kees,
              u schreef enkele dagen geleden een reactie die werd weerhouden.

              Indien u wil kan ik wel persoonlijk met u mailen over het ‘probleem’ waar u mee blijkt te zitten :
              eric boelen @ telenet . be (alles aan elkaar vast)
              Altijd bereid mensen te helpen om dingen beter te begrijpen,
              Met vriendelijke groet, Eric

              1. Heer Eric,

                Vriendelijk bedankt voor uw aanbod, maar wat is dan ‘het probleem’, waarmee ik volgens u blijk te zitten?
                Momenteel heb ik last van nawerkingen van de pneuma-kokken bacterie op mijn nekwervel. Maar ik neem aan dat u mij met dát probleem niet kunt helpen.

                1. U had een vraag gesteld en dat werd verwijderd.
                  Het begon als volgt : “God is een bepaalde tijd bezig geweest om de aarde te creeëren . . .”
                  Het is niet geschikt om hier te behandelen, daarom wil ik u wel trachten te helpen om de vraag te beantwoorden.
                  Het kan verhelderend zijn dit te onderzoeken in de hoop dat u oprecht christelijk wil zijn.

                  1. Ja, het kan geen kwaad om eens van gedachten te wisselen.
                    Wat die ‘schepping in 6 dagen betreft’, dat is natuurlijk alleen maar zo verteld om het voor ons mensen enigszins begrijpelijk te maken.
                    God kent geen tijd, dus ook geen 6 dagen. Ik denk dat de totale schepping binnen een fractie van een seconde gebeurd is, zoiets als de oerknal. Het ene moment was er niets, en het andere moment was er alles. Kortom, misschien was de oerknal wel God’s manier van scheppen.
                    Grappig is dat God zogenaamd de 7e dag gebruikte om te rusten. Ha, net alsof Hij doodvermoeid was en een dag rust nodig had. Zo zie je maar weer dat het hele scheppingsverhaal berust op het begrensde menselijk bevattings- en voorstellingsvermogen.

                    1. Ook nu heeft Eric antwoorden weg gemodereerd als een dief in de nacht!

                      Vervloekt uw slinks en duister handelen!

                  2. @Kees

                    Als u echt kon meten, wegen, tellen en berekene n zou u kunnen vinden! Nu u een kromme methode gebruikt vindt u ook niet de echte uitkomsten. En als u dan uw methode bijstelt en vindt bent u gelijk een ketter in Eric’s ogen! Daarbij geen mens kan heiliger zijn dan de apostelen!

      2. @Eric

        U moet zich kapot schamen want u zet elk oordeel in de Bijbel op de tocht met uw: vergeet “feel en gnosis” het gaat om hart hebben voor passie, want u hakt er bot alles mee kapot enu maakt van profeten blinde hersenloze trompetten die als mens geen goed oordeel kunnen vellen en blind klakkeloos achter God aan liepen zoals u achter u traditionele kerk aan huppelt en als wals gebruikt om alles plat te walsen waarvan die kerk denkt dat het fout is! U maakt het christendom gelijk aan die blind extremistische islamitische geestelijken en elke andere blinde extremist die van de kansel het volk ophitsen! OOOOOOOOhhhh ja die zullen hun handen niet vies maken, u behoort tot die passie vol blind volgen en ziende blind moderen!
        Het Christendom en als het echte Jodendom gaat juist over echt gemeten, gewogen, geteld en berekend recht en gerechtigheid van God en Profeten, niet die blinde passie waar u uw wolven in schaapskleren- en vossen preek over houdt!

  7. Jammer Eric dat je zo starf blijft. Wat bedoelt U eigenlijk met de Passie van Christus? Maar op Uw manier blijft er helaas maar een kleine Restkerk over met ieder op zijn eigen eilandje. De reactie van Hr. Derks snap ik nog minder. U schrijft dat ik niet van God zou houden omdat ik geen oog zou hebben voor de wonderen van de natuut, de natuurwonderen niet zou willen zien … Onlangs schreef ik nog dat ik onder de indruk was van de grootsheid van God wanneer men zich alleen al wat zou willen verdiepen in de moeilijke maar wonderleijke kantummechanica. Ik heb U of verkeerd begrepen of U schrijft maar wat.
    Ik stop er maar weer mee en hartelijke groet iedereen en goed weekend gewenst !

  8. Ik heb nog nagedacht over de antwoorden van Eric en Derks. Wanneer ik U beiden geschockeerd heb dan was dat niet mijn bedoeling. Ik probeer Uw meningen serieus te nemen maar in een forum mag je toch ook een eigen mening weergeven. zonder opmerkingen als: U zoveelste aanval op dit forum of dat ik niet
    van God zou houden? Ik geef voorlopig geen commentaar meer zodat U beiden zich daaraan niet meer behoeven te ergeren. Nogmaals: ik ben zoekende zoals Frank dat beaamde en probeer dat serieus en netjes te doen. Het ga U beiden goed!

  9. Henk,

    Ik begrijp Uw visie maar ik heb meermalen geprobeerd een discussie op gang te brengen en ik geef toe dat de christelijke Gnosis mij daarbij erg aanspreekt. Ik ben daartoe gekomen omdat ik steeds meer moeite kreeg met de traditionele katholieke opvattingen uit de jaren vijftig die op mijn jeugd naast geborgenheid, ook veel druk uitoefenden, gepaard gaande met veel angst voor zonden bijvoorbeeld. Toen kwam Vat. II en daarna de polarisatie kortom zoekende kwam ik uit bij de christelijke gnosis en dat sprak mij zo aan dat ik het in mijn (wellicht te groot) enthousiasme wilde doorgeven. Daarbij probeerde ik de waarschuwing van prof. Gilles Quispel voor ogen te houden dat er naast de gnosis ook veel, wat hij noemde pseudo-gnosis, naar voren kwam. Dus ik hield het bewust bij serieuze schrijvers zoals prof. Roelof vd Broek. Maar mijn enthousiasme op deze site riep alleen maar negatieve weerstand op en misschien liep ik ook wel te hard van stapel. Na enkele pogingen en toch weer negatief commentaar heb ik besloten om er daarom mee te stoppen. Wel zal ik de ontwikkelingen op dit Forum blijven volgen. Wie weet steek eik er wat van op.

    1. @J.A.W. van Ettinger,
      @Henk Gadellaa is in de wijdste zin christen: Hij is aanhanger van een van de modernere protestante geloven.
      Het protestantisme bestaat uit een groot aantal verschillende stromingen. In tegenstelling tot in de Rooms-Katholieke Kerk kennen de protestanten geen centraal gezag dat de leer van de protestantse kerkgenootschappen bepaalt.

      1. @Derks

        U en uw kerk accepteren geen Leergezag van Die Ene Volmaakte Christusverschijning! U zet u en uw kerk leergezag boven de Volmaakt Mystieke! Het is om je een deuk te lachen. Hun leergezag die nog geen wonder voor elkaar krijgt, denkt te kunnen oordelen over Die boven hun begrip Heiliger is dan zij!

    2. Waarom steeds die valse nederigheid en huichelarij etaleren, Van Ettinger? Om een vals beeld te maken van vervolgde profeet te zijn zoals Henk Gadellaa zo graag doet?

      1. Valse nederigheid en huichelarij? In uw ogen misschien maar dat was zeker niet mijn bedoeling. Jammer dat U er zo over denkt maar reden temeer om met mijn bijdragen te stoppen.

        1. Integendeel waarde J.A.W., ik denk dat u helemaal niet stopt met uw bijdragen en dat deze hier nog vaak te lezen zijn.

          1. Dat hoop ik ook, Kees, maar alhoewel ik acht jaar jonger ben dan J.A.W. bekruipt mij hier ook heel vaak het gevoel ‘Waarom doe ik dit nog eigenlijk?’. Beleefd van mening verschillen is er vaak niet meer bij (dit slaat niet op u) en er wordt doorgaans met vaststaande stellingen gediscussiëerd, nauwelijks met redelijke argumenten. Een mens kan dat (te) moe worden. Toch?

            1. Dus krijgen we nu Frank, JAW, Henk en Kees als aanvallers om het geloof in twijfel te brengen.

              1. @Eric,
                uw liegt en zwets! Ik breng helemaal geen geloof in twijfel, ik wijs verkeerd blind geloven, af! U valt De Ware Christelijke Religie aan met uw domzinnig blind geloven, ketenen, martelen en ondragelijke lasten! U zet God buiten het bereik van het geloofsvolk, U wilt helemaal niet dat een mens echt God gaat zien en legt overal barikades en inquisitie methode met dreiging en daadwerkelijk uitvoeren! U liegt, bedriegt, martelt het geloofsvolk! En het ergste is dat u ook nog gelooft dat u goed doet!
                U vertrapt waar het u niet uitkomt, de Bijbel! Nee niet ik val echt geloof aan, het zijn u en de uwen die zo doen, precies zo als de farizeeërs en schriftgeleerden de blind die van geboorte af blind was en ziende werd en diens ouders:

                15 Ook de Farizeeën vroegen hem dus, hoe hij het gezicht herkregen had. Hij zei hun: “Hij deed slijk op mijn ogen, ik waste mij en ik zie.” 16 Toen zeiden sommige Farizeeën: “Die man komt niet van God, want Hij onderhoudt de sabbat niet.” Anderen zeiden: “Hoe zou een zondig mens zulke tekenen kunnen doen?” Zo was er verdeeldheid onder hen. 17 Zij richtten zich opnieuw tot de blinde en vroegen: “Wat zegt gijzelf van Hem, daar Hij u toch de ogen geopend heeft?” Hij antwoordde: “Het is een profeet.” 18 De Joden wilden niet van hem aannemen, dat hij blind was geweest en het gezicht herkregen had, eer zij de ouders van de genezene hadden laten komen. 19 Zij stelden hun toen de vraag: “Is dit uw zoon, die volgens uw zeggen blind geboren is? Hoe kan hij dan nu zien?” 20 Zijn ouders antwoordden: “Wij weten, dat dit onze zoon is en dat hij blind is geboren, 21 maar hoe hij nu zien kan, weten wij niet; of wie zijn ogen geopend heeft, wij weten het niet. Vraagt het hemzelf, hij is oud genoeg en zal zelf zijn woord wel doen.” 22 Zijn ouders zeiden dit omdat zij bang waren voor de Joden, want de Joden hadden reeds afgesproken dat al wie Hem als Messias beleed uit de synagoge gebannen zou worden. 23 Daarom zeiden zijn ouders: “Hij is oud genoeg, vraagt het hemzelf.” 24 Voor de tweede maal riepen zij nu de man die blind was geweest bij zich en zeiden hem: “Geef eer aan God. Wij weten dat die man een zondaar is.” 25 Hij echter antwoordde: “Of Hij een zondaar is, weet ik niet, Een ding weet ik wel: dat ik blind was en nu zie.” 26 Daarop vroegen zij hem wederom: “Wat heeft Hij met u gedaan? Hoe heeft Hij uw ogen geopend?” 27 Hij antwoordde: “Dat heb ik al verteld, maar gij hebt niet geluisterd. Waarom wilt gij het opnieuw horen. Wilt gij ook soms leerlingen van Hem worden?” 28 Toen zeiden zij smalend tot hem: “Jij bent een leerling van die man, wij zijn leerlingen van Mozes. 29 Wij weten dat God tot Mozes gesproken heeft maar van deze weten wij niet waar Hij vandaan is.” 30 De man gaf hun ten antwoord: “Dit is toch wel wonderlijk, dat gij niet weet vanwaar Hij is; en Hij heeft mij nog wel de ogen geopend. 31 Wij weten dat God niet naar zondaars luistert, maar als iemand godvrezend is en zijn wil doet, dan luistert Hij naar zo iemand. 32 Nooit in der eeuwigheid heeft men gehoord, dat iemand de ogen van een blindgeborene heeft geopend. 33Als deze man niet van God kwam, had Hij zoiets nooit kunnen doen.” 34 Zij voegden hem toe: “In zonden ben je geboren, zo groot als je bent, en jij wilt ons de les lezen?” Toen wierpen ze hem buiten. (John 9)

                U en de uwen zijn precies hetzelfde! Zelfde houding, zelfde dreigingen, zelfde handelingen!
                Zelfs al zou ik een wonder verrichten wijst u af want ik ben niet van uw zogenaamde traditionele kerk en houdt mij niet aan uw “sabath”(leer en traditie) en ik kan mij verdedigen, Frank, JAW en Kees, kunnen niet want ze zijn nog opzoek! Ik weet waar Mozes Gods Mosterd Haalt, waar en hoe! ik haal aan de ene kant mijn schouders op en win Gods Talenten met uw gescheld en gemodereer op mij. en wacht rustig tot de Godsmaat van Barmhartigheid Vol Is, en dan kom ik Geweldloos met het Zwaard van Michael! Wee u!!!!!!!!!!

                1. Wel heel mooi van u, Henk, dat u de zoekende mens verdedigt tegen de alwetende.
                  De Tijd dat het zoeken niet meer hoeft, dat alles klaar en duidelijk is en alle problemen zijn opgelost, tja, dan is de Mensheid voorbij.
                  U weet wat er dan komt, en de harde kern hier ook, maar ik twijfel, en zoek liever nog wat verder. Dat ‘zéker zijn’ heb ik altijd al héél pretentieus gevonden, maar bon, ik ben ook maar een mens.

      2. @Waramund

        Huichelaar en leugenaar die u bent! Doe eindelijk eens uw onderzoek zoals de Bijbel voorschrijft ipv van valse beschuldigingen ondersteunt door Eric en jullie inquisitie methoden!

        1. Als men u bezig ziet lijkt het alsof u met panische angsten zit voor inquisities en brandstapels, terwijl het hier gaat over het verwijderen van reacties omdat ze afwijken van het onderwerp van het artikel. Belachelijk. U bent een volwassen man; gedraag u niet als een kleuter.

          Verder, voor zover ik weet worden bij een artikel reacties verwijderd door de persoon die het artikel geschreven heeft en kan Eric bij dit artikel dus geen reacties verwijderen. Lelijk om te zien hoe Eric hier voortdurend belaagd wordt.

          1. @Waramund

            niet ik heb panische angsten voor de inquisitie en al hun werken, want ik weet mij te verdedigen, als het er op aan komt! Dan Handel ik net als Elia tegenover de 2x 50 soldaten en hun hoofdman! Of Christus bij de vijgenboom en de overspelige! Dan neem ik Het Godsgericht en Het Zwaard van Michael, mee, ik ben niet zo dom als u en Eric, dan kom maar!
            En Eric modereert niet zoals men hoort te modereren en net als u doet Eric en u geen Goed onderzoek zoals het hoort en als ik die Bijbelverzen aanhaal, veegt Eric ze weg! Die gaat niet als enige ziende blind voorbij! Die betiteld ze als kwaadaardig!
            En u bent geen haar beter en als u zou mogen modereren ook niet!
            Als Eric het niet past dan kan die echte tegenargumenten schrijven, u ook en niet één van u, doet dat!!

    3. @J.A.W. van Ettinger

      Velen hier hebben niks met God Kennen. Zij wijzen af omdat het in hun ogen blasfemisch is en een gebrek aan nederigheid is. Voor hen is er geen groter geloof dan blind geloof en dat God boven elk begrip is verheven daarom men wijst ook elk Godgelijk Kennen af. Ik spreek en schrijf over God Kennen omdat er geen grotere liefde is is Volmaakt Weten Godgelijk Liefhebben in Volmaakt Vrije Wil en Keuze! Er is geen grotere nederigheid dan zo Lief Hebben. Christus(Naar Goddelijke Definitie) Deed Zo! Dat heet helemaal niet dat men zonder Christus kan, Men kan Christusgelijk met Christus zonder Heiliging! Daarmee zet ik Die mens niet zomaar aan Christusgelijk want er zijn werken die Christus Gedaan Heeft, die een mens omdat die gezondigd heeft in het verleden, nooit zou kunnen doen: Algehele Verlossing.
      Het is juist God Die Wenst dat de mens Christusgelijk Leeft want dan is er overal Eén en Al-Eén, God is Eén zonder verschil. Alles is Eén Waarheid.
      Er is nog een tweede probleem: “de schepping”, geen mens kan Godgelijk worden als die niet van oorsprong al Godgelijk was! Dat betekent dat alles zoals de mens met menselijk oog ziet niet door God geschapen is, dat alles deels verbeelde waarheid is ontstaan door de het doen van de vrucht van Goed en kwaad. En wil de mens terugkeren, naast de Verlossing van Christus, ook zelf terug moet naar volmaakte werken, en moet leren ophouden met vruchten van Goed en kwaad te doen. dat heet helemaal niet dat men zomaar een menselijk lichaam of natuur mag verwaarlozen, of zelfs zelfmoord mag doen. Men hoort liefdevol ophouden met het doens van vruchten van Goed en kwaad en leren verder gaan in volmaakte werken.
      Dat is tegen het zere been van blinde orthodoxen want zij krijgen het vasten en bidden zoals men het goed doet niet voor elkaar want zij hangen aan hun wereldse troon en macht. Zij hebben niks met Heilig Ascetisch, vooral omdat Augustinus er tegen is. Die snappen niks van De Wet en Profeten en waarom de mens en natuur op aarde is, die snappen niks van Heilig zonder zonden, die snappen niks van de Echte Christus! Die hebben niks met Vol-Profetisch omdat ze er geen macht over hebben en zelf hun, “het neusje van de zalm”, de meest geschoolde, die het langst over de Bijbel hangen en studeren en het langst bidden en blind zonder tegenspraak hun biechtvader, leer, traditie en kerk volgen, zij zijn de uitverkorene! En zij zijn niet, zij gaan als zij niet op de juisten manier in en omkeren, verloren.
      Heilige Gnosis dient om God Beter Mee te Helpen, om zuiverder te worden, om minder te zondigen, om verborgen zonden openbaar te verkrijgen en Goed te kunnen Getuige en Ooggetuige leren zijn!
      Het is leren In Christus te Verblijven zonder Christus kwijt te raken, en met Christus Gelijk Christus je naaste Christusgelijk Liefhebben, om de hel op aarde te verkorten en de Hemel weer te maken zoals Die Was voor de val van die men Satan en demonen noemen!
      Dat vraagt echte nederigheid want het vraagt met Christus dezelfde Beker van Christus Mee Leegdrinken!, alles totaal geweldloos!
      Het is de weg volgen van Henoch, Mozes, Elia en de ouders, van die men de H.Maagd Maria noemt! En wel zo dat men gelijk hen wordt weggenomen en geen lichaam van vlees en bloed op de wereld achterlaat om begraven te worden.
      Dat heet dat men op aarde volmaakt zonder zonden in de Tuin van Eden terug keerten daar op aarde verblijft tot de Tijd van op aarde zijn voorbij is en men zonder vagevuur in de Hemel treedt!
      Dat is geen vorm van protestantisme en dat is niet zonder leiderschap of leergezag dat is zonder dat blinde orthodoxen eindzeggenschap hebben! Dat heet niet dat er niet naar hun geluisterd wordt, zij hebben niet het laatste woord omdat zij deels/geheel blind zijn en geen volmaakt oordeel kunnen vellen want zij zijn niet om niet blind, zij zijn blind omdat het hen deels/geheel aan echte nederigheid ontbreekt, en hoe zij ook bidden en smeken zij weigeren op zoek te gaan naar hun verborgen zonden want zij verklaren dat geen mens die kan vinden want hun kennen schiet te kort waar zij geen schuld aan hebben want zij zijn slechts schepsels uit niet(s) en niet Godgelijk! En daarom weigeren zij onderzoek te doen zoals het hoort en scheuren heel delen uit de Bijbel die daar op wijst dat de mens wel kan!
      Het is dat zij niet om het volk heen kunnen want anders zouden zij ook geen heiligen verklaringen doen. Zij denken net zo over het volk als de farizeeërs en schriftgeleerden: het volk is dom, maar ja we leven er van dus gunnen we hen hun “pleziertjes”, als ze maar blind naar hun luisteren en hun offers aan hun betalen/brengen…! Daarom zetten ze monniken ook lager dan hun want die kunnen nog hun eigen voedsel produceren en zouden daarmee onafhankelijk kunnen worden van hun en daar zij meer Bijbelstudie doen worden monniken geestelijk lager gezet.
      Hun werken hebben niks met werkelijk Christendom te maken!
      En Heilige Gnosis (Vol-Profetische Oordelen) maakt hun macht en positie sprakeloos, en daarom haten ze! Daarom modereren ze, excommuniceren om hen los te maken van anderen zodat ze geen invloed meer op hen en hun onderdanen hebben dan wel hun kwaadaardig handelen kunnen verduisteren!

      Kijk maar hier!

  10. Henk,

    U richt Uw lange bijdrage vooral aan mij, gezien de aanhef. Een lange bijdrage waarover lang is nagedacht, neem ik aan. Ik moet het nog eens enkele keren opnieuw lezen maar dat alles met elkaar is verbonden in God wat U waarschijnlijk bedoelt, kan men ook lezen in het Thomas evangelie waarin Jezus zegt: ligt een steen op en Ik ben daar. Overigens is het niet zo dat het Thomas evangelie gnostisch is. Daar is men nog niet over uit maar het is mooi om te lezen al heeft men wel een soort van leidraad nodig. Het is een van apocriefe evangeliën waarvan er in de begintijd van het christendom zovelen waren. Vroege kerkvaders hebben daar veel tijd in gestoken om er lijn in te brengen maar jammer genoeg is daarbij veel verloren geraakt. Maar wat U schrijft over orthodoxe of traditionele christenen gaat mij wel erg ver. Men kan hen starheid verwijten en geen oog willen hebben voor veranderingen door mee te gaan met deze tijd. Maar zij richten heel hun leven wel in naar hun dikwijls door vroeger van bovenaf opgelegde geboden en voorschriften. Dat is echter hun keuze en daar heb ik respect voor maar men reageert dan wel erg gauw als door een wesp gestoken bij het horen van een andere mening en men gaat soms erg ver in het maken verwijten zoals de beschuldiging naar mij van huichelarij bijvoorbeeld. Mij deed dat best wel wat. Respect en vooral liefde tot God en de naasten wat U terecht het belangrijkste vindt, moet voor iedere christen toch hoog in het vaandel staan.

    1. J.A.W. van Ettinger

      ik wil nog eens duidelijk maken dat ik niks heb met geheime gnostiek als zij het verkregen kennis door geheime handelingen of riten. En ook niet met in trans komen door ritmisch dansen of geluid of chemische stoffen. De gnostiek waar ik het over heb kan als enige verkregen worden door oprecht nederig vasten en bidden naar en met De Weg en de Profeten, totaal geweldloos.
      Men moet weten waarom vasten en bidden en dat die gnostiek is niet het doel is. Het is “verzinken in God” om Recht en Gerecht Te Doen en Gods Kennis een Geleide is. Een ongeboren kind moet de weg naar de Hemel kunnen vinden en wandelen als die komt te sterven. Het is geen Kennis voor geleerden van deze wereld omdat het in Volmaakte Taal gebeurd. Het hoort eigenlijk niet eens in woorden van deze wereld vertaald te worden want dat is verbeelden, een vrucht van Goed en kwaad. Het kan hen die gewend zijn in de taal van de wereld helpen om terug te keren naar die Volmaakte Taal(2Kor 12, 4-5) Het kan helpen te leren hoe je moet vasten en bidden om te komen om te vasten en bidden zoals de H.Geest Vast en Bidt.
      Ik kan wel begrijpen dat blinde orthodoxen er een weerstand tegen hebben want in hun wereld draait het om woorden en riten, kijk maar naar de Traditionele H.Mis, naar het exact doen van gebeden en handelingen: Het eren van de Sabath, naar hun gestutionalisserde leer en traditie. Alles draait daarom dat het precies zo is als men tijden geleden is overeengekomen. Zo is een ongeboren kind niet. Die haalt geen recht en gerecht uit wereldse gebeurtenissen, die heeft en haalt die uit Diens Oorsprong!
      Laat ik een voorbeeld geven!
      Hoe denkt u dat Christus door Israel wandelde tijdens die openbare tijd? Zoals wereldsen zwerven zonder te weten waar we heen lopen? Zoals vogels vliegen en in eens besluiten om neer ts strijken en daar voedsel gaan zoeken? Nee, Christus loopt daar waar Het hoogste Recht en Gerecht is! En waar nodig te Heiligen. dat is heel anders dan een mens doet. Dat is tweeërlei manier van “lopen” Christus gaat daar heen waar die als is. Waar Christus is ziet een wereldse men niet, die ziet en denkt van uit tekenen. Zo denkt en doet Christus niet want tekenen zijn vruchten van Goed en kwaad en Christus doet als enige Volmaakt Goed! Daar waar een mens Christus ziet naar wereldse waarden, is een verbeelding van die mens van Christus naar wereldse waarden, dat is gelijk een zonnestraal door de wolken, terwijl de zon overal schijnt boven de wolken, die die mens niet ziet. Leer je in God te “verzinken” ben je niet bezig Christus te zien aan de hand van tekenen, je bent daar overal waar Chritsus is. Blinde orthodoxen vinden tekenen belangrijker want die zijn door en met hun menselijke geest te volgen, Die Andere Wijze weten ze niet te vinden en te volgen. Daarom wijzen ze af en zijn star en zelfs als tekenen hun zouden wijzen, wijzen ze af want dan moeten ze hun tekortkomingen toegeven. Kijk naar heiligenverklaringen: ze meten aan de hand van hun leer, volgen hun sabbath regels. dus als men een mens heilig willen verklaren moet die heilig verklaard gaat worden volgen hun regels hebben gelopen want dan kunnen ze wonderen toeschrijven aan onwillekeurig: verklaard onverklaarbaar. Het heeft daarmee niks te maken met loon naar werken! En zo is hun cirkel rond: geen mens kan de Wet en Profeten geheel vervullen: ex aequo: geen mens is zonder zonden, er zal altijd Geheiligd moeten worden en daar er altijd Geheiligd moet worden kan men ook niet Volmaakt Meten, Wegen, Tellen en Berekenen en dan is de verbinding met Loon naar Werken altijd duister….., niet Godgelijk Weten.
      en als er dan een mens komt die zegt dat ze er naast zitten, halen ze hun schouders op want zij hebben een leer en traditie zoveel ouder dan die mens en daarmee van veel meer gewicht dan van die mens dat ze kunnen afwijzen!

      Echter, ECHTER als er één opstaat die echt kan Binden aan kwaad ja dan hebben ze echt een probleem. De farizeeërs en schriftgeleerden hadden geen problemen met Christus toen die wonderen deed en anders verkondigde dan zij want ze konden het toeschrijven aan magie en haalden hun schouders op en wezen Christus af, echter toen Christus een hoog gezeten farizeïsche Sanhedrin lid( de vijgenboom) ter plekke bond aan diens kwaad en deze stierf was het hek van de dam gebroken! Toen waren allen direct met de dood bedreigd!!!

      en voor blinde orthodoxe christenen is die gebeurtenis in het verleden en kan niet voor hun van toepassing zijn want zij leven strikt naar hun( in hun ogen DE) “christelijke regels en hoeven zich daar geen zorgen overt te maken. Doen ze hier ook niet….., kijk maar naar Eric, die modereert en maakt zich geen zorgen over verantwoorden daar over, kijk maar naar andere gelijken, die schrijven en maken zich geen zorgen over hun schrijven….., totdat er één komt en hen bindt aan hun niet willen zien van hun kwaad: ziende blindheid, dan zijn de rapen gaar. Daarom zeggen ze dat ze de kleine rest zijn want wie wilt hen nog volgen….! Daarom zijn ze zo hard van hart! Elke verandering betekent dat hun leer niet in orde was en daarmee zwakte en zij hebben niks met zwakte want die regels en navolging zijn hun sterkte, hun tekenen! Daar leven ze van en ook maar ergens veranderen betekent een gat in hun boot. Daar willen ze niet van weten!
      “Starheid” hoort in echte nederigheid en liefde! Dat is Volmaakt Innerlijk. Dat is niet een harnas aan de buitenkant zoals een skelet van een insect, Dat is Volmaakt zacht en toch ondoordringbaar voor anders want in dat anders zit altijd ergens geweld, druk, oppressie, onderdrukking. Zo is liefde niet die gaat uit van Eén en Al-Eén God Is Eén In Volmaakt Vrije Wil, Keuze en Werken naar Liefdes Recht en Gerecht, daar is niet ergens geweld te vinden! Daarom Zijn Die Werken niet zo als de sabbath werken van blinde orthodoxen! Die vinden geen wereldse sterkte en macht aan uiterlijke tekenen, die zijn Sterk en Macht In Volmaakt zonder uiterlijke wereldse tekenen! dat is een totaal andere Gnostiek, dan hun gnostiek!! Blinde orthodoxen kunnen niet werken zonder eten van de wereld, Echte Gnostiek Werkt zonder werelds voedsel van Die is zonder zonden!
      Naaste Liefde is naar Volmaakte Werken, anders dan de werken en offeren van de barmhartige samaritaan en dat steekt en willen ze niet want dan kunnen zij niet leven zoals zij willen. En laten we eerlijk zijn: wie die ziek wordt gaat eerste direct naar God en haalt daar Genezing? Velen proberen en het lukt niet en gaat daarna naar een dokter en vaak lukt het daar wel! Daar maken blinde orthodoxen gebruik van: Zie je wel dat vasten en bidden zoals heiligen doen zo zelden is en dan nog onverklaarbaar en een dokter het vaker voor elkaar krijgt…. en dat die dokter onze heiliging nodig heeft wil die in de hemel komen…., en zo is het met jullie ook!
      En zo houden ze echte wonderen en ware leer buiten bereik van het geloofsvolk!! en als er zo’n heilige opstaat komt de mom van “zorgvuldig onderzoek” op tafel en hun dreiging van excommunicatie….., en zie een heilige verdwijnt in hun kerker en als enige waar zij toestemming geven mag het volk heen….
      Ik heb niks tegen blind geloof, mits men nederig is en achterin de kerk zit en niet leert en beleert. Wil men leren en beleren moet men Vol-Profetisch zijn want dan heeft men alles openbaar! Zelfs profetisch leren en beleren moet men heel voorzichtig zijn, zie Jona en ook zie Abraham en Mozes! ook Elia werd op diens vingers getikt door God! ook Johannes de Dooper in de gevangenis.
      Daarom zegt Christus tegen Anthonius de Grote: houdt uw geest in de hel en wanhoop niet!
      Daarom schrijf en zeg ik: Doe uw onderzoek Goed zoals de Bijbel Voorschrijft want het gaat om UW ziel en eeuwigheid en Loon naar Werken en die van UW naaste: wee die onheil brengt in de wereld! Vergeving is niet zomaar en ook niet zomaar om niet(s)!

Er is geen mogelijkheid (meer) om commentaar te geven op dit nieuwsbericht