Sinds zijn inauguratie op 20 januari heeft de kersverse Amerikaanse President Joe Biden geen gras laten groeien over zijn resolute plannen om abortus- en holebirechten verder te versterken. In een verklaring vanuit het Witte Huis ter gelegenheid van de 48ste verjaardag van het “Roe vs Wade”-arrest, dat in 1973 abortus in de Verenigde Staten mogelijk maakte, beloofde de nieuwe Amerikaanse president het recht op zwangerschapsafbreking, dat volgens hem “onder druk staat”, verder te ondersteunen. Dit zou niet enkel gebeuren door het gericht benoemen van rechters, maar ook door het invoeren van een nieuwe federale abortuswet, die het voor het opperste gerechtshof moeilijker zou maken om het “Roe vs Wade”-arrest om te keren.
Vooral de recente benoeming van de Katholieke opperrechter Amy Coney Barrett door Donald Trump, heeft bij het pro-abortus lobby namelijk de angst opgeroepen, dat het Amerikaanse opperste gerechtshof zich wel eens zou kunnen laten leiden door oude conservatieve reflexen. De meningen in de VS rond abortus zijn momenteel sterk gepolariseerd, waardoor lokale reglementeringen sterk van elkaar kunnen verschillen. De staat New York heeft bijvoorbeeld de meest liberale wetgeving, met de mogelijkheid om een zwangerschap in bepaalde gevallen af te breken tot op het moment van de bevalling, terwijl Alabama in 2019 een wet stemde met een bijna totaalverbod op abortus. De Amerikaanse bisschoppenconferentie heeft Biden’s verklaring rond abortus sterk veroordeeld. Ze riepen de Katholiek gedoopte president op, om abortus te verwerpen en het leven te beschermen door o.a. hulp te verlenen aan noodlijdende vrouwen en gemeenschappen.
Holebi-rechten vs religieuze rechten
De Amerikaanse bisschoppen hebben ook hun bezorgdheid geuit over een recent executief bevel (executive order) van President Biden, om discriminatie van holebi’s op de arbeidsmarkt te verbieden. Op deze manier zou discriminatie op basis van iemands seksuele voorkeur of gender-identiteit op federaal niveau gelijkgesteld worden met discriminatie op basis van ras, geslacht of afkomst. Volgens de bisschoppen, dreigt Biden’s beslissing de rechten te schenden van religieuze gemeenschappen, die de “waarheid van seksuele verschillen erkennen of die in een levenslang huwelijk tussen een man en een vrouw geloven.” In de praktijk vrezen de bisschoppen dat katholieke instellingen niet langer personeel met een passende overtuiging en levensstijl zullen mogen selecteren. Andere bezorgdheden draaien rond het doordrukken van het “recht” op geslachtswijziging in de gezondheidszorg of de afgedwongen toegang tot geslachtsspecifieke ruimtes (bv dameskleedkamers, -sanitair of -sportwedstrijden) voor transgenders. Ondanks hun erkenning en begrip voor de strijd tegen bijvoorbeeld raciale discriminatie, vonden de Amerikaanse bisschoppen het jammer dat “het doel van rassengelijkheid gedeeltelijk wordt gecombineerd met het opleggen van nieuwe attitudes en valse theorieën over menselijke seksualiteit, die maatschappelijke schade kunnen veroorzaken.” Men kan zich in ieder geval afvragen of het holebi-debat zelfs prioritair is in een land als Amerika, dat momenteel worstelt met ernstige sociaal-economische uitdagingen. Of wil men het gepeupel weer afleiden van de realiteit dat haar grondrechten steeds verder worden beknot, door pseudo-vrijheden te promoten?
Bronnen: CNS, Crux
Voilà, Biden/Harris leggen hun kaarten op tafel. We wisten al wie ze dienen, nu is het bezegeld.
Uw laatste zin, mevr.Gabriëls, is treffend. Laat ons bidden dat velen deze begoocheling gaan doorzien.
Wat had je dan verwacht van de democraten? Ze pakken ook al de klimaatcrisis aan. alle moslimfundamentalisten zijn er terug welkom. Dus binnenkort weer bommen in de VS. Ook in Polen protesteren velen tegen de strengere abortuswetten. Recht op leven wordt duidelijk ontzegd niet door de staat maar door het gewone volk. De mens wil baas zijn over zijn leven, hij leeft voor zichzelf.
“Een katholiek is president” , zo eerde Bergoglio hem… (Biden is deels van Ierse afkomst.) Zonder commentaar.